Erdő Péter új óvodát áldott meg Budakalászon

Erdő Péter bíboros, prímás február 15-én Budakalászon ünnepélyes keretek között megáldotta a Jó Pásztor Óvodát, melyet alig másfél hónapja vettek birtokba a gyerekek. Az ünnepségen részt vettek Soltész Miklós és Vitályos Eszter államtitkárok, Tarnai Richárd Pest vármegyei főispán, Göbl Richárd polgármester, valamint az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága főigazgatója, Gyetván Gábor.

Erdő Péter köszöntőbeszédében felelevenítette, hogy Budakalászon sokan és régóta álmodoztak arról, hogy a városnak új óvodája legyen. Ez az álom pedig akkor kezdett testet ölteni, amikor egy Göbl Richárd polgármesterrel folytatott beszélgetés során kiderült, hogy nem csupán az egyházi közösség álma mindez, hanem az önkormányzatnak is feltett szándéka kedvezni a helyi családoknak és gyermekeiknek, a térségben pedig egyébként is szükség van új óvodai férőhelyekre. Így elindult az összefogás az új, katolikus óvodáért.

Csak köszönetet tudok mondani mindazoknak, akik nagylelkűen támogatták ezt a tervet, illetve azt valóra is váltották, és azoknak is, akik arra vállalkoztak, hogy a jövőben vezessék és működtessék az intézményt

– mondta a bíboros. A főpásztor Isten áldását kérte az óvodára, és úgy fogalmazott: Napjaink aggasztó demográfiai helyzetében, amikor fogy a magyar népesség, reménysugár lehet ez az óvoda. Vitályos Eszter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a béke, a szabadság és az egyetértés fontosságát emelte ki. Mint mondta, nagyon sokat jelent az ember életében, ha egy „szilárd talajról” rugaszkodhat el.

Külön öröm, hogy a Jó Pásztor Óvodában már a kezdetektől a hagyományok tiszteletére, az értékek megőrzésére és a kultúra ápolására tanítanak majd. Ez az, ami a felnövekvő generációk valódi szabadságát biztosíthatja a jövőben

– állapította meg.

Micsoda óriási feladat így száz vagy kétszáz gyermek jellemére hatni! A jó Isten pótolja a tanító fogyatékosságát, ha ez állandóan gondol Istenre és imádkozik hozzá

– idézte Soltész Miklós Brunszvik Teréz grófnőt a gyermekek nevelésének fontossága kapcsán. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt is megjegyezte, mennyire fontos az ima és embertársaink szeretete, tisztelete.

Nevelni és tanítani és segíteni kell a gyermekeket az első pillanattól

– tette hozzá.

Gyetván Gábor háláját fejezte ki kitartó hozzáállásukért, és megerősítette őket abban, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye referenciája jó, ugyanis több mint tízezer gyermek neveléséről-oktatásáról gondoskodnak.

Miért fektet egy város katolikus szellemiségű oktatási intézménybe? – tette fel a kérdést Göbl Richárd, Budakalász polgármestere, és egyúttal a választ is megfogalmazta:

Az új óvoda megnyitásával szélesebbre tárjuk a kaput a nevelési lehetőségek biztosítása terén. A mai ünnep egyben kötelességvállalásra is szólít minket: álljunk ki amellett, hogy a gyermekeinket a keresztény erkölcsre neveljük

– hangsúlyozta a polgármester, aki átadta az új óvodának a város ajándékát is, azt a feszületet, amely több mint száz évig a kalászi iskola igazgatói irodájában várta méltó helyét. Eredetileg családi ereklye volt, a 92. életévében járó budakalászi Dévai Ferencné Spáth Mária adományozta a városnak.

Az ünnepség zárásaként Erdő Péter bíboros megáldotta az épületet, majd Göbl Richárd polgármesterrel együtt leleplezték a főbejárat mellett elhelyezett névtáblát.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Fábián Attila

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre