Azbej Tristan: Nem fogadjuk el, hogy a brüsszeli emberi jogi párbeszéd kerülje a vallásszabadság témakörét

Szijjártó Péter külügyminiszter megbízásából Azbej Tristan képviselte a magyar kormányt az EU Külügyek Tanácsának informális ülésén – erről  a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárságának vezetője számolt be Facebook-bejegyzésében.

Azbej Tristan a brüsszeli találkozót úgy értékelte, mint lehetőséget arra, hogy megvitassanak olyan témákat amelyek egyszerre fontosak a magyar nemzeti érdekek és általában véve a béke és stabilitás szempontjából. Az államtitkár hangsúlyozta, az ukrajnai néppel való szolidaritásunk kapcsán többször érik igaztalan vádak hazánkat.

A vádakkal szemben a valóság az, hogy az elmúlt két év során több mint egymillió ukrajnai menekült előtt nyitotta meg határait Magyarország, ahol orvosi ellátást, élelmiszert, szállást és oktatási lehetőségeket biztosítottunk számukra. Ez Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius akciója. Nem támogatunk viszont semmilyen olyan akciót, amely tovább eszkalálja a konfliktust, amelyik ellenőrizetlenül és átláthatatlanul támogatja Ukrajnát, vagy amely a magyar emberek pénzét adja másnak

– emelte ki Azbej Tristan. Az izrael-palesztin háború kapcsán azt írja, következetesen elítéljük a Hamász terrorcselekményeit, támogatjuk Izrael önvédelemhez való jogát és követeljük az ártatlan túszok mihamarabbi szabadon bocsátását – fogalmazott az államtikár, hozzátéve, ugyanakkor, kiemelt figyelmet fordítunk a humanitárius szükséget szenvedő polgári lakosságra akiket a Jeruzsálemi Latin Patriarchátuson keresztül segítünk meg.

Meg kell akadályozni, hogy a helyzet tovább eszkalálódjon és államok közötti konfliktussá váljon.

– szögezte le az államtitkár. Bejegyzését így zárta:

Nem fogadjuk el, hogy a brüsszeli emberi jogi párbeszéd kerülje a vallásszabadság témakörét. Ezért az Európai Unióban is kiállunk a vallás szabadsága, különösen az üldözött keresztények emberi jogai mellett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre