Három női résztvevővel zajlott bíborosi tanácskozás a nők egyházi szerepéről

Ferenc pápa kilenctagú bíborosi tanácsa február 5–6-án ülésezett a Vatikánban, a Szentatya jelenlétében, valamint három női résztvevő – Linda Pocher nővér, egyetemi oktató; Giuliva Di Bernardino lelkigyakorlat-vezető és Jo Bailey Wells anglikán püspök – hozzájárulásával.

A bíborosi tanács ülésén folytatódott a december elején megkezdett téma, a nők egyházi szerepének megvizsgálása – tájékoztatott a szentszéki sajtóközpont. A kétnapos tanácskozáson jelen volt Linda Pocher nővér (aki decemberben is részt vett az ülésen), a római Pontificia Facoltà di Scienze dell’Educazione »Auxilium« intézmény krisztológia és mariológia tanára; Giuliva Di Berardino, a veronai egyházmegye Ordo Virginum (Szüzek Rendje) felszentelt tagja, aki lelkiségi kurzusokat, valamint lelkigyakorlatokat vezet; és Jo Bailey Wells, az Anglikán Egyház püspöke, az Anglikán Közösség főtitkárhelyettese. A tanács hétfő délutáni és keddi megbeszélésein más témákat is érintettek.

A tavaly december 4–5-i ülésen szintén a nők egyházi szerepéről tárgyaltak, oktatók és teológusok részvételével, mint Pocher nővér, Lucia Vantini és Luca Castiglioni atya. Akkor az ukrajnai és szentföldi konfliktus, a dubaji COP28 klímacsúcs, a kiskorúak és kiszolgáltatott személyek abúzusának megelőzése, az októberi szinodalitásról szóló szinódus, valamint a Praedicate evangelium kezdetű apostoli konstitúció egyházmegyei szintű megvalósítása állt a megbeszélések középpontjában.

A pápa március 7-én újította meg a bíborosi tanácsot, amely jelenleg a következő bíborosokból áll: Pietro Parolin vatikáni államtitkár; Fernando Vérgez Alzaga, Vatikánvárosi Állam Pápai Bizottságának és Vatikánvárosi Állam kormányzóságának elnöke; Fridolin Ambongo Besungu, a kongói Kinshasa érseke; Oswald Gracias bombayi érsek; Seán Patrick O’Malley bostoni érsek; Juan José Omella barcelonai érsek; Gérald Lacroix quebeci érsek; Jean-Claude Hollerich luxemburgi érsek; Sérgio da Rocha, a brazíliai San Salvador de Bahia érseke, valamint a C9 tanács titkára, Marco Mellino püspök.

Forrás és fotó: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre