Tarnai Richárd főispán: Mára a kereszténység vált a legüldözöttebb vallássá a világon és ebben az Európai Unió jelenlegi vezetőit is súlyos felelősség terheli

Kulcskérdés, hogy júniusban jól döntsünk az uniós és az önkormányzati választásokon – fogalmazott Tarnai Richárd, a Pest Vármegyei Kormányhivatal főispánja. A KDNP.hu-n megjelent interjúban kitért az idei év változásaira, az új kormányhivatali struktúrára, az elektronikus ügyintézés folyamataira, valamint beszélt a keresztény alapokon nyugvó nevelésről is. 

Tarnai Richárd már 2011 óta irányítja a Pest Vármegyei Kormányhivatal munkáját, ezzel ő az egyik legrégebben hivatalban lévő közigazgatási vezető. A főispán elmondta, az általa vezetett hivatal egyedülálló, mind foglalkoztatottak számában és hatáskörileg is. Az idei évtől újítások jönnek, ebből Tarnai Richárd kiemelte, a legfontosabb változás, hogy a kormányhivatali struktúra a Miniszterelnökség szakmai irányításától átkerült a január 1-jén újonnan létrejött Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumhoz. 

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy vissza a gyökerekhez, hiszen Navracsics Tibor miniszter úr volt a megálmodója a 2010 után felálló új közigazgatási rendszernek, a struktúra az ő vezetésével épült ki komoly nemzetközi és korábbi hazai tapasztalatok alapján. Ki merem jelenteni, hogy politikai támadást kivéve komoly szakmai kritika nem érte ezt a rendszert, mindez tehát jól működött ebben a bő egy évtizedben.

– jegyezte meg a főispán. Kiemelte, az elmúlt hat évben Gulyás Gergely felügyelte a szakterületet, a miniszter úgy fogalmazott, szerinte Navracsics Tibornál a legjobb helyen lesz a közigazgatás. Mint beszámolt róla, a területfejlesztési miniszter év végén előrelátásba helyezte, hogy a jól kialakított ügyfélközpontúság mellett nagyobb hangsúlyt fog kapni a területi közigazgatás, a kormányhivatalok és az önkormányzatok szorosabb együttműködése. Ez egy remek lehetőség, amelyben számos potenciált látok – kommentálta a döntést Tarnai Richárd. Hozzátette, a kormányablakokban a legszélesebb ügykörrel várjuk a hozzánk fordulókat. Akik kistelepülésen élnek és nincs a közvetlen közelükben kormányablak, ott a helybe érkező kormányablakbuszok, illetve az ügysegédek könnyítik meg az ott lakók életét – hangsúlyozta. Telefonon keresztül az állandóan és ingyenesen hívható 1818-as számon lehet információt kérni, illetve ügyeket elindítani.

A főispán elárulta, emellett hatalmas lépést tettünk az elektronikus ügyintézés mind teljesebb körű kialakításának irányába: 2022 februárjában elindult az e-bejelentő rendszert, amelynek az országos üzemeltetője a Pest Vármegyei Kormányhivatal. A szolgáltatásra a kezdetek óta már több mint százezren regisztráltak, amelynek segítségével online, egyetlen oldalon keresztül intézhetjük a közműszolgáltatók felé személyes adataink változásának bejelentését és közműveink átíratását – számolt be Tarnai Richárd. Kiemelte, a Miniszterelnökség által életre hívott E-Ügyintézési Hálózat célja, hogy a Nemzeti Digitális Állampolgárság Program révén minél inkább az elektronikus térben valósuljon meg a hivatali adminisztráció.

Magam is kaptam gúnyos megjegyzéseket a főispáni titulus miatt. A szocialista rendszer ötven évre kitörölte a köztudatból, pedig ezek a Szent István-i államszervezetből származnak. Amikor ezeket használjuk, mintegy 950 éves gyakorlatot örökítünk tovább, amelyre igenis büszkének kell lennünk. Ha megnézzük: lengyel vagy horvát barátaink is bátran használják a saját történelmi elnevezéseiket a közigazgatásban, nagyon helyesen. A szocializmus ideológiai pusztítása sajnos mély nyomokat hagyott, ezért is tartom fontosnak, hogy kultúránkat és történelmi, keresztény hagyományainkat minden téren megerősítsük.

– vélekedett az új megnevezések bevezetéséről Tarnai Richárd. A főispán szerint komoly jelentősége van a keresztény alapokon nyugvó nevelésnek. Mára a kereszténység vált a legüldözöttebb vallássá a világon és ebben az Európai Unió jelenlegi vezetőit is súlyos felelősség terheli.

Kulcskérdés, hogy júniusban jól döntsünk az uniós és az önkormányzati választásokon. Ha csak azt nézzük, hogy mit okozott a teljesen elhibázott bevándorlás-politika Nyugat-Európa nagyvárosaiban szilveszterkor, jól láthatjuk, hogy hova is vezet valójában a mindennapokban a hitét és hagyományait megtagadó uniós vezetés totális kudarca. De a kereszténygyűlöletre sajnos most mi is láttunk példát hazánkban, hiszen hallhattunk a megrongált betlehemekről, illetve Dunavecsén már másodszor gyalázták meg Szűz Mária szobrát közvetlenül a felszentelése előtt. Sok jó szándékú ember mellett a KDNP parlamenti frakciója és a Barankovics Alapítvány is támogatta a szobor felállítását.

– fogalmazott a főispán, aki a kuratórium tagjaként és magánemberként is mélyen elítélem ezt a barbár cselekedetet.  Felekezeteken túlmutatóan közös felelősségünk, hogy minden ilyen tett ellen szót emeljünk és közösségeink összekapaszkodva mutassák meg szelíd, de határozott erejüket – mondta Tarnai Richárd.

Iratkozzon fel hírlevelünkre