PAX TV az ÉLETÉRT! – Minden körülmények között mondj igent az életre!

„Az élet egyetlen esély, vedd komolyan” – hangzik Az élet himnuszában Kalkuttai Teréz anya gondolata. Az elmúlt harminc évben fokozatosan csökkent a művi terhességmegszakítások száma Magyarországon, hiszen az 1990-ben regisztrált 90 ezres szám jelentősen mérséklődött. Ennek ellenére még a 2023-mas előzetes adatok szerint is több, mint 19 ezer magzatgyermek nem kapta meg az élet lehetőségét a KSH statisztikái szerint. A 2001 decembere óta működő PAX Televízió, első és egyetlen magyarországi televízióként nyilatkozatot tett közzé minden élet védelme mellett. Ezzel együtt hangot adott mindazoknak, akik kiálltak az élet szentségéért és nyilvánosan felvállalta az életvédő szervezetekkel való együttműködést 2024. február 2-án, a PAX TV az ÉLETÉRT! című konferencián.

A szakmai esemény fókuszában az élet csodája állt a fogantatástól az elmúlásig. Az eseményen felszólalók az abortusz mellett olyan tabutémákat is feszegettek, mint a lakosság csaknem 4%-át érintő pornófüggőség. Ide tartozik az aktív eutanázia is, amelynek támogatottsága az elmúlt 10 évben Magyarországon is jelentősen megnőtt. A személyes biztonságérzetünket, valamint a jövőbe vetett hitet is befolyásoló erőszak, a háborúk és a klímaváltozásról szóló ismeretek is megsokszorozzák az életellenes döntéseket, ami ugyancsak témát szolgáltatott a konferencia előadóinak. A PAX TV a magyarországi televíziós csatornák közül egyedül emelt szót az emberi élet védelme mellett azon a hiánypótló konferencián, mely olyan akut társadalmi problémákra hívta fel a figyelmet, mint például az abortusz, az eutanázia és a pornófüggés.

A televíziós csatorna által szervezett eseményen Prof. Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus többek között hangsúlyozta, hogy az élet egy csoda, a törvényeit meg kell értenünk és el kell fogadnunk. Az élet legfontosabb feladata annak megőrzése, szolgálata és a továbbvitele. Aki pedig a törvényt nem tiszteli és nem tartja be, az alapvetően vétkesnek érezheti magát, hiszen megfeledkezik arról, hogy van neki is saját, nem materiális szellemi személyiségrésze, amit ezzel megtagad. Ezzel tulajdonképpen lefejezi a legalapvetőbb emberi minőséget saját magában. Nagyon gondoljuk meg, hogyan foglalunk állást az élet kérdésében! Ez a szív bölcsessége. Az abortusz társadalmi tragédia, nem egyéni ügy. Az anya és a megszületendő gyermeke összetartozásába beleavatkozni és szétszakítani őket bűn.

Nagyon hálás vagyok a PAX TV-nek, amiért messzire eljuttatja az üzenetet, hogy minden megfogant ember értékes, egyedi, különleges és pótolhatatlan. Kiemelkedően fontos a felvilágosítás, hogy a nem várt gyermekek is megszülethessenek, mert sokan vannak, akiknek nincs fogalmuk a lehetőségekről és a következményekről. Minden eszközzel fel kell hívnunk a figyelmet az élet értékére!

– fogalmazott az eseményen Albertné Görgey Zsuzsánna, a Magyarok Európában Egyesület elnöke, a Séta az életért mozgalom alapítója.

Fizikai életeket mentünk és evangelizálunk. Magyarországon ma minden harmadik megfogant élet nem tud megszületni. A 2003-ban alapított egyesületünk fennállása óta több ezer segélyhívást kaptunk és remélhetőleg legkevesebb 200 baba életét tudtuk megmenteni

–ismertette az eredményeiket a konferencia előadója Bergs Zsuzsanna, a Kiáltás az Életért Egyesület alelnöke. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg videóüzenetében Popovicsné Palojtay Márta, a Család és Élet Egyesület Vezetője Kárpátaljáról:

Ha feltesszük azt a kérdést, hogy mi ma Ukrajnában a legveszélyesebb hely, akkor a válasz megdöbbentő: nem a Dombasz, nem a Zaporizsjai frontvonal, hanem az édesanyák méhe. Ukrajnában ugyanis már a háború előtt is rendkívül alacsony volt a születésszám és ez az elmúlt két évben tovább romlott

A rangos szakmai eseményen Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója elköteleződését fejezte ki az élet védelméért azáltal, hogy amikor csak módja van rá, szót emel a legnagyobb és legtörékenyebb ajándékunk, a létezés értékessége mellett. Keresztes Ilona, az Együtt az Életért Egyesület alelnöke, valamint a Fiatalok az Élet Szolgálatában közösség alapítója kiemelte, hogy: „Az emberi élet védelme alapvető szándék, amelyben egyetértésre számítunk mi emberek. Ez egy fontos ügy, mindenkinek össze kell fognia.”

A másik ember életének tiszteletben tartásához való jog heves viták tárgya az utóbbi évtizedekben. Bár az eutanáziát a nemzetközi trendekhez igazodva már a magyarok is egyre nagyobb arányban támogatják, a döntés az élet végéről nem egyszerű, eldöntendő kérdés. A lelkiismereti és hitbéli okok mellett ráadásul az aktív eutanáziához való jog engedélyezése válhat kötelezettséggé, elvárássá az orvosok számára, gyengítheti a társadalom egyben tartását, ráadásul generálhat újabb problémákat is.

Egyedül Isten ismeri az emberi élet végtelen értékét. Mi nem csupán azért vagyunk itt, hogy védjük azt minden életszakaszban, hanem – hasonlóan Istenhez – aktív élet-adókká szeretnénk válni! Reményt hozni a szívekbe Jézus Krisztus feltámadása által, imádkozni a betegekért, hogy meggyógyuljanak! Vagy szeretetben kitartani azok mellett, akiknek eljött az ideje, nem siettetve és nem késleltetve a napot, amit Isten határozott meg számukra!

– fogalmazta meg a konferencián az eutanáziára adott válaszát Balogh Ádám, a Naphegy gyülekezet lelkésze.

Az emberi élet végtelen érték. Nem mérlegelhető emberi szempontok szerint. Minden olyan országban, ahol törvényessé teszik az eutanáziát, ott lassanként az idősebb betegek nyomást éreznek magukon, hogy a társadalom számára ők már csak egy teher

– egészítette ki a gondolatot Dr. Székely János, szombathelyi megyéspüspök is. A konferencián arra a kérdésre kereste a választ Uzonyi Barnabás, a Péceli Baptista Gyülekezet lelkipásztora, hogy merre érdemes elindulni a pornófüggésből:

Ez egy felszíni probléma, amelynek mélyen vannak a gyökerei. Lehet sértettség, bántalmazás, önértékelési zavar, ami miatt az ember keresi a szeretetet, elfogadást. A pornófüggés egy menekülő útvonal, amely két dolgot szeretne elrabolni: az énképet és az istenképet.

A sajtóesemény zárásaként sor került a PAX TV küldetésnyilatkozatának szimbolikus aláírására is.

Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szép számmal vettek részt az érdeklődők a rendezvényen és fejezték ki támogatásukat a csatorna értékrendje iránt a hitvallásunk aláírásával:

A PAX Televízió célja elismerni és tisztelni Istent, mint az élet egyetlen, kizárólagos forrását. Csatornánk bátran szót emel a nyilvánosság előtt az emberi élet szentsége védelmében. Első és egyetlen magyarországi televízióként nyilatkozatot teszünk minden élet védelme mellett és örömmel vállaljuk fel az életvédő szervezetekkel való együttműködést. Bátran hirdetjük Jézus Krisztus evangéliumát, kiállunk a magzatokért és azokért, akiknek nincs hangjuk. A PAX helyettünk szólal meg! Hittel! Szeretettel!

– zárta gondolataival az eseményt Gere Lilla, a PAX TV vezérigazgatója.

A címlapkép forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre