A Koronás fejedelem útján – Bocskai nyomában a Tiszántúlon

Magyarország és Erdély fejedelme, a magyar reformátusság legnagyobb uralkodója, a protestáns vallásszabadság kivívásának meghatározó alakja – Bocskai István életének fontos emlékhelyeit tematikus örökségtúra útvonal mutatja be Tiszántúlon – számolt be a Tiszántúli Református Egyházkerület.

A javasolt útvonal tizenkét megállóhelye közül kiemelt helyszín a Kismarjai Református Templom – amelynek Árpád-kori elődje kriptájába temették el fejedelem szüleit, valamint nagyszüleit –, és Létavértesen a Vértesi Református Egyházközség temploma. Az utóbbi templom megtekintését érdemes összekötni a Kárpát-medence közel 120 településéről származó mintegy 1000 kerámiát bemutató Rozsnyai Gyűjtemény meglátogatásával – javasolja bejegyzésében a Tiszántúli Református Egyházkerület.

A látogatóbarát fejlesztéseknek köszönhetően mindkét helyszínen a templomok történetét és sajátosságait bemutató kiállítások fogadják a látogatókat.

Három tematikus útvonal, hat felújított templom, valamint vallási, történelmi és művészeti értékek sokasága került a „Religio et Patria” elnevezésű turisztikai programba, amely a Tiszántúli Református Egyházkerület kezdeményezésére valósul meg 2024-től kezdődően. A cél, hogy a Debrecenben, a Hajdúságban és a Felső-Tisza-vidéken meglévő kálvinista hagyományokat egységes rendszerbe foglalva, élmenyeken keresztül ismerhessék meg a látogatók.

Bővebb információkért a Tiszántúli Református Egyházkerület oldalán olvashatnak. 

 

'Fel a tetejéhez' gomb