A KIM saját halottjának tekinti Vitézy László filmrendezőt, producert

Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt, producert, érdemes és kiváló művészt a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) saját halottjának tekinti – közölte a tárca pénteken az MTI-vel.

Vitézy László filmrendező, producer pénteken hajnalban nyolcvanhárom éves korában hunyt el. Vitézy László 1940-ben született Budapesten. 1969 és 1973 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és televíziórendező szakos hallgatója volt, majd 1973 és 1979 között a Balázs Béla Stúdió vezetőségi tagja, 1979 és 1981 között a Híradó- és Dokumentumfilmstúdió rövidfilmrendezője. 1981-ben a Társulás Stúdió alapító játékfilmrendezője, 1988-ban a Mozgókép Demokratikus Szakszervezet egyik alapítója volt – idézik fel a közleményben.

Mint írják, Vitézy László alkotásaiban a szocializmus tabutémáit szociografikus alaposságra építő kifinomult művészi igénnyel jelenítette meg, rendezéseiben méltó módon adaptálta a magyar irodalom klasszikus műveit.

Jelentősebb filmjei közé tartozik az 1980-as Békeidő – amelyért a Mannheimi Filmfesztivál nagydíját és Balázs Béla-díjat kapott -, az 1983-ban Filmszemle-díjas Vörös föld, a 2012-es Pillangó, valamint a 2013-as A galamb papné és a 2022-ben bemutatott Az énekesnő.
Vitézy Lászlót 2014-ben érdemes művésznek, 2020-ban kiváló művésznek választották. Magyarország számára kivételesen értékes és az egyetemes filmművészetet is gazdagító művészi pályafutásáért 2023-ban Kossuth-díjat vehetett át.

Vitézy Lászlóra emlékezik a közmédia

Vitézy László munkássága előtt tiszteleg műsoraival február 2-án és 3-án a közmédia. A Kossuth Rádió február 2-án, a 15 óra 30 perckor kezdődő Kalendárium című műsorában emlékezik meg Vitézy Lászlóról, valamint 19 óra 30 perckor megismétli a Nagyok című zenés portréműsorában elhangzott korábbi interjúját, amelyet a közmédia Sára-Csoóri Életműdíj átvétele után adott – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-vel.

Mint írják, 18 órától az M5 csatorna Librettó című műsora, majd az Agenda kulturális híradó idézi fel Vitézy László életét és munkásságát. 21 óra 45 perctől a Duna a rendező 2012-es Pillangó című Móricz Zsigmond regényéből készült filmadaptációját tűzi műsorra. Az erre az időpontra tervezett Mága Zoltán 2024-es Újévi koncert szombaton 21 óra 15 perckor, két részletben látható.

A filmrendezőre emlékezik február 3-án, szombaton 11 óra 10 perckor a Duna World és 16 óra 25 perckor az M5 a Szerelmes földrajz című műsorral. 19 órakor az M5-ön látható a Sinka István Fekete bojtár vallomásai és Móricz Zsigmond Barbárok című novellája alapján készült, 2016-ban bemutatott A fekete bojtár című filmdráma.

(MTI)

A címlapképen Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, érdemes és kiváló művész. 
MTI/Mészáros János

Iratkozzon fel hírlevelünkre