Szijjártó Péter: Létfontosságú elkerülni a háborút Izrael és Libanon között

A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie a közel-keleti fegyveres konfliktus eszkalációjának megakadályozása érdekében, egy izraeli-libanoni háború kitörése ugyanis lángba boríthatná a térséget – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bejrútban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a libanoni kollégájával, Abdalláh Buhabibbal közösen tartott sajtóértekezletén kiemelte, hogy hazánkat rendkívüli módon aggasztja a közel-keleti fegyveres konfliktus esetleges eszkalációjának veszélye, amit szavai szerint mindenképpen meg kellene előzni.

Az egész nemzetközi közösségnek óriási a felelőssége ebben a tekintetben. A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie az eszkaláció megakadályozása érdekében

– szögezte le.

Figyelmeztetett, amennyiben akár csak egyetlen másik állam belép a fegyveres konfliktusba, akkor az nagy valószínűséggel regionális, sőt talán még annál is szélesebb háborút eredményezne.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a világnak ezért létfontosságú érdeke lenne elkerülni a háborút Izrael és Libanon között.

Mind tudjuk, hogy Libanon nem akar háborút és a libanoni emberek nem akarnak háborút, a libanoni embereknek még frissek az emlékei a háború kihatásairól, és tudjuk, hogy a libanoni kormány sem akar háborút

– mondta.

Hozzátette, hogy a nemzetközi közösségnek ezért támogatnia kell a bejrúti kormányt abban, hogy az mindent el tudjon követni a háború megelőzése céljából.

“Remélhetőleg a nemzetközi közösség érti ennek fontosságát, és képes lesz kapacitásai mozgósítására a közel-keleti konfliktus eszkalációjának megelőzése érdekében” – összegzett.

(MTI)

Címlapkép: Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre