Közleményben tette helyre a lekapcsolt olasz antifa börtönkörülményeit kritizálókat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

Valótlanok az olasz, majd a magyar médiában megjelent külföldi állampolgárságú fogvatartott állításai – írta honlapján a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A közlemény a hvg.hu online híroldal 2024. január 28-án megjelent cikkére reagált. Kifejtették, hogy “A Budapesten raboskodó olasz antifasisztát patkányokkal, poloskákkal és bunkó őrökkel teli börtönben őrzik a volt cellatárs szerint” című cikkben idézett állítások valótlanok, ezért a büntetés-végrehajtási szervezet azokat határozottan visszautasítja.

Szomorúnak és etikátlannak tartjuk, hogy egy volt fogvatartott „sárdobálását” a másik fél megkérdezése nélkül, már-már tényként kezelve hozzák le bizonyos sajtóorgánumok – írják a közleményben.

Az olasz, majd a magyar médiában megjelent, egy volt külföldi állampolgárságú fogvatartott állításai egyszerűen hazugságok

– húzták alá.

Mint írják: hazánkban a vonatkozó jogszabályok és a különböző szakmai protokollok szigorú előírásokkal szabályozzák a fogvatartás körülményeit, melyet az ügyészség, mint a törvényességi felügyeletet ellátó szerv, valamint az alapvető jogok biztosa rendszeresen ellenőriz. Azoknak a fogvatartottaknak, akik úgy érzik, hogy jogaik bármilyen módon sérülnek, lehetőségük van panaszt vagy bejelentést tenni.

A börtön attól börtön, hogy nem egy több csillagos szálloda szolgáltatásait nyújtja!

– szögezték le, majd hozzátetették, hogy az intézetekben napi háromszori étkezést biztosítanak a raboknak.

Bár az ételek minősége biztosan nem közelíti meg egy Michelin-csillagos étterem színvonalát, de megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek – írták.

Kitértek arra is, hogy az intézményekben folyamatos higiéniai ellenőrzések zajlanak, a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek.

A patkányok jelenléte hazugság, a büntetés-végrehajtási intézmények magas higiéniás szabványoknak felelnek meg. Ezt támasztja alá, hogy a Covid-járvány alatt a magyar börtönökben, a zárt közösség ellenére sehol sem alakultak ki járványügyi gócpontok

– mutatott rá a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Az intézetekben a bánásmód a jogszabályoknak megfelelően történik, a büntetés-végrehajtás az emberi méltóság tiszteletben tartása mellett végzi a szakmai tevékenységeit. Amennyiben bármilyen szabálysértés vagy kihágás történik akár a fogvatartottak, akár a felügyelet részéről, a börtönök parancsnokai a szükséges intézkedéseket minden esetben megteszik – tájékoztattak.

Arról is szóltak, hogy a külföldi állampolgárokat befogadásuk után ellátják az általuk beszélt nyelven írt házirenddel azért, hogy az intézeti szabályokat mielőbb és minél pontosabban megismerhessék, de teszik hozzá, az nem várható el, hogy kollégáik minden nyelven kommunikáljanak.

Rögzítették: a külföldi állampolgárságú fogvatartottakkal a személyi állomány a mindennapi élettel kapcsolatos kommunikációt angol és német nyelven folytatja le, azonban a hivatalos ügyek intézéséhez minden esetben tolmácsot vesznek igénybe a fogvatartott anyanyelvén.

Az alaptalan vádak súlyosan sértik a büntetés-végrehajtási szervezet és az ott dolgozók jó hírnevét, amelyhez nekünk is jogunk van! – írták végezetül.

Három év fegyházat kapott az Antifa-ügy egyik vádlottja

Címlapkép: illusztráció. Forrás: Flickr.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre