Aki Rákosi szerint veszélyes! Megkezdődött a Kerkai Jenő-emlékév Csesztregen

Kerkai Jenő jezsuita szerzetes, a KALOT mozgalom alapítójának születési évfordulóján hirdette meg a csesztregi Szent Móric Plébánia egyházközsége a Kerkai 120 Emlékévet.

Az emlékévet megnyitó ünnepi szentmisére zsúfolásig megtelt a magyar-szlovén határhoz közeli, Zala vármegyei  Csesztreg plébániatemploma. Az egybegyűlteket Illés Ferenc, az egyházközség világi elnöke köszöntötte. Kiemelte, hogy az emlékévben Kerkai Jenő jelmondatára igyekeznek fordítani a figyelmet:

Krisztusibb embert, Életerős népet, Műveltebb falut, Önérzetes magyart!, mely gondolatok időszerűek voltak 1935-ben és ma, 2024-ben is, a jelenkor szétzilált világi és társadalmi történéseikor.

A Kerkai Jenő előtt tisztelgő emlékév célja – ahogy arról a Szombathelyi Egyházmegye hírportálja, a martinus.hu is beszámolt – a nagyszerű lelkipásztor, a megpróbáltatások idején is hű és kitartó szerzetes, valamint kiváló szervező életútjának és életművének bemutatása a nagyközönség számára.

Kerkai Jenő 1904-ben Czinder Jenő molnár fiaként látta meg a napvilágot a ma Csesztreghez tartozó Kerkaújfaluban, 1935-ben vette fel a Kerkai nevet. 1908-tól 1923-ig Zalaegerszegen tanult, az érettségi után az innsbrucki egyetem teológia fakultásának hallgatója volt, közben belépett a jezsuita rendbe. 1935-ben tért vissza a Tisza partjára, beosztást kapott az egyházmegyei szemináriumban. A jezsuita atya missziós munkába fogott a tanyavilágban.

1935-ben alapította a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testületét (KALOT), amely legfontosabb céljának a vidéki fiatalság oktatását, népfőiskolák szervezését, a modern mezőgazdasági módszerek meghonosítását és a vallásos nevelés erősítését tartotta. A csúcspontján mintegy félmilliós tagságú KALOT egy évtizeden át működött, míg 1946-ban a kommunista hatalom be nem tiltotta. „Mindszenty kellemetlen, Kerkai veszélyes” – idézte a nap során Fülöp András főszervező az egykori kommunista pártfőtitkár Rákosi Mátyás szavait 1948-ból.

Az emlékévet a csesztregi Szent Móric-templomban szentmise keretében nyitották meg. Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek volt a szentmise főcelebránsa, és egyben szónoka is. Szentbeszédében – az evangéliumra utalva – kiemelte: a sátán létezik. De Jézus azért jött, hogy halálával legyőzze a sátánt és felszabadítsa azokat, akiket a haláltól való félelem egész életükben rabszolgákká tett. Isten azt akarja, hogy mi győztesek legyünk, és így jussunk be a mennyországba. A gonosz tevékenységét Kerkai atya is átélte. Hihetetlen dolgot hozott létre munkatársaival, de a kommunista államhatalom őt sem kímélte. Szeme láttára taposták össze a nála lévő Oltáriszentséget a börtönben. Infarktust kapott. Később rendtársairól faggatták. Infarktust kapott. Küzdenünk kell a gonosz lélekkel, és el kell jutnunk a végső győzelemre.

Dr. Márfi Gyula érsek atya telt házas közönség előtt mutatta be Istenkeresés útjain című, immár harmadik kiadást megélt könyvét Csesztregen a Kerkai 120 Emlékév megnyitóján. Fotó: Facebook/kdnp.hu

A mise után Vigh László országgyűlési képviselő nyitotta meg az emlékévet.

Kerkai Jenő a parasztság felemelkedéséért küzdött

– mondta. Olyan emberek voltak őseink, akik értettek a földműveléshez, állattartáshoz, növénytermesztéshez, házépítéshez, mindahhoz, ami a család ellátásához kellett. Nehéz idők voltak, de Kerkai Jenő megszervezte a falusi emberek képzését, művelését. A vidék művelését, amely Magyarország erejét adja. Bár a börtönből 1956-ban szabadult, a forradalom leverése után nem menekült el hazájából. Aki küzd valamiért, az csak akkor hal meg, ha elfelejtik. Mi nem fogjuk elfelejteni Kerkai Jenőt – fogalmazott Vigh László.

A Kerkai-emlékévet Vigh László, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg. Fotó: Facebook/kdnp.hu

Az emlékév nyitó eseménye a Kerkai Házban folytatódott. Bedő Róbert polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Császár Zoltán, a KDNP Zala vármegyei elnöke méltatta Kerkai Jenő munkásságának jelentőségét, mozgalma üzeneteinek aktualitását.

Dr. Császár Zoltán, a KDNP Zala vármegyei elnöke is méltatta Kerkai Jenő munkásságát. Fotó: Facebook/kdnp.hu

Végül a Kerkai Jenőről elnevezett közösségi házban mutatták be Dr. Márfi Gyula érsek atya legújabb könyvét, Az Istenkeresés útjain című kötetet. A szerző Európa jövőjéről és a rá leselkedő veszélyekről tartott előadást.

Az emlékév keretében annak novemberi zárásáig helyi, vármegyei és országos programokat – előadásokat, konferenciát, zarándoklatot, könyvbemutatók – szerveznek, jegyezte meg tudósításában a zaol.hu oldal.

Címlapkép: Kerkai Jenő jezsuita szerzetes, a KALOT mozgalom alapítójának születési évfordulóján hirdette meg a csesztregi Szent Móric Plébánia egyházközsége a Kerkai 120 Emlékévet.
Fotó: Facebook/kdnp.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre