Varga Mihály: A kormány célja a családok és a gyermekvállalás támogatása, amelyhez az iskolák fejlesztése is kapcsolódik

A kormány politikájának kiemelt területe a családok és a gyermekvállalás támogatása, és ahhoz az iskolák fejlesztése is kapcsolódik – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Varga Mihály a II. kerületében, a Baár-Madas Református Gimnázium 2,8 milliárd forintos kormányzati támogatással épült új tornacsarnokának avatóján hozzátette: ezt a szándékot tükrözi az egyedülálló magyar családtámogatási rendszer, amelyet az elmúlt évek válságai – pandémia, háború, energiaválság – ellenére is sikerült megőrizni.

A pénzügyminiszter emlékeztetett:

2010 után a kormány egyik első intézkedése volt a tanári bérek rendezése. A jelenleg folyamatban levő bérfejlesztés pedig a valaha volt legnagyobb mértékű emelés, hiszen 2022 és 2026 között átlagosan 90 százalék feletti mértékben nőnek a pedagógusbérek.

Varga Mihály hangsúlyozta: miután a Magyarországnak járó uniós források egy részét, hosszú várakozás után végre folyósították, a béremelés első, 32 százalékos része már a februári fizetésekben megjelenik. Februártól 140 ezer tanár és óvónő részesül nagyobb anyagi elismerésben – jelentette ki.

A pénzügyminiszter arról is beszélt:

2012-től a kormány felmenő rendszerben bevezette a mindennapos testnevelés oktatást, emiatt egyes intézményeknél szükségessé váltak infrastrukturális fejlesztések.

A Baár-Madas Református Gimnázium új tornacsarnoka 2,8 milliárd forint kormányzati támogatásból valósulhatott meg, esztétikai és funkcionális igényeknek egyaránt kiválóan megfelelve – ismertette. Hozzátette: a határidőre elkészült új csarnok külsejében illeszkedik az eredeti iskolaépülethez, emellett a legmodernebb eszközökkel van ellátva, így a sportrendezvények mellett közösségi, vallási és kulturális események is megtarthatók benne.

Varga Mihály felidézte: egy éve, az alapkőletételnél a gimnáziumot egy olyan családhoz hasonlította, akik “kinőtték a lakást”. Azonban most már “haza lehet költöztetni az ünnepeket” és a hétköznapok is kényelmesebbek lesznek a Baár-Madas Református Gimnáziumban, amely tavaly a legjobb református iskola lett Magyarországon.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond Budapesten, a II. kerületi Baár-Madas Református Gimnázium 2,8 milliárd forintos kormányzati támogatással épült új tornacsarnokának avatóján 2024. január 25-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a reformátusok jelképére utalva úgy fogalmazott:”csillagra van szükségünk ahhoz, hogy megtaláljuk a jó irányt”.

A püspök beszédében örömét fejezte ki, hogy az új tornacsarnok egyszerre lesz a test és a lélek, a fizikális és a lelki mozdulatok otthona.

Tombor László a gimnázium igazgatója kiemelte: azon dolgoznak, hogy a huszonegyedik század diákjainak is komfortos otthona legyen az iskola. Ennek érdekében a tornacsarnok beruházását megelőzően mások mellett megújították a rekortán sportudvart, helyreállították a folyosók burkolatát, kicserélték az ablakokat, továbbá felújították a dísztermet és a teraszokat.

Az igazgató hozzáfűzte: a multifunkciós csarnokban méltó körülmények közt sportolhatnak a hallgatók, de itt tartják a végzősök szalagavatóit is.

A II. kerületi Baár-Madas Református Gimnázium 2,8 milliárd forintos kormányzati támogatással épült új tornacsarnoka az avatás napján, 2024. január 25-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

(MTI)

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter, Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Tombor László igazgató és Őrsi Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) II. kerületi polgármester (b-j) a Baár-Madas Református Gimnázium 2,8 milliárd forintos kormányzati támogatással épült új tornacsarnokának avatóján 2024. január 25-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre