Magyar Kultúra Appja – 5 alkalmazás, amivel a kultúrát a zsebedben hordhatod

Koncertek, előadások, kiállítások és egyéb kultúrális eseményekkel készül az egész ország január 22-én, a magyar kultúra napján. Kölcseynek nem volt alkalma ezt a cikket elolvasni, viszont a művelődni vágyóknak összegyűjtöttünk néhány alkalmazást, amivel a zsebedben hordhatod a kultúrát!

Mozaik Múzeumtúra 

Közel 400 múzeumot foglal magába a Mozaik Múzeumtúra applikációja. A bőség zavara okozhat némi fejtörést, de könnyen lehet szűkíteni a kört az alkalmazás szűrőjével, ami tematika, lakhely vagy kirándulási célpontok alapján is kigyűjti nekünk a legideálisabb kiállításokat. Az app nyitóoldalán friss híreket is olvashatunk, plusz az igazi múzeumkedvelők számára van egy játék is, amiben a tárlat látogatások alkalmával matricákat lehet gyűjteni. 

A Várpalotán működő Trianon Múzeumot tavaly szeptember 22-én nyitották újra.
Fotó: Facebook/Trianon Múzeum Várpalota

Magyar nyelvű könyvek 

Ezzel az ingyenes alkalmazással könnyen elmerülhetünk az irodalom univerzumában. A választék széles, klasszikus szépirodalmon át a sci-fi ig mindent meg lehet találni. A mobilkönyvtárba feltöltött könyvek mind ingyenesen letölthetőek, pdf, epub vagy egyszerű szövegként is. 

Skanzen

A Skanzen telefonos alkalmazásában  Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumához kapunk útvonaltervezőt, ami nem csak azt mutatja hol vagyunk, hanem jelöli a pihenő megállókat, mosdókat valamint a környékbeli vendéglátóhelyeket is. A helyszínekhez tartozó szöveges és képi információt az alkalmazásba épített audioguide egészíti ki. 

Sőt, az applikáció egy játékot is tartogat nekünk: a Skanzen területén QR-kódok vannak elrejtve, a kód beolvasása után pedig egy fejtörőt kapunk. Akik helyesen tudnak válaszolni a kérdésekre, azok a játék végén a Skanzen portékaboltjában kaphatja meg a jutalmát. 

Szentendrei skanzen. (Fotó: Szennyes Krisztián/vasarnap.hu)

Ne feledkezzünk meg a szakrális kultúráról sem, természetesen appokból itt sincs hiány.

KAPP és Magyar Katolikus Lexikon

A KAPPon a Magyar Katolikus Egyház hírei, eseményei, hasznos letölthető anyagai kapnak helyet, valamint tematikus menüpontjai is vannak. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából készült alkalmazáson például az áprilisi pápalátogatás eseményeit is nyomon lehetett követni.

A Magyar Katolikus Lexikon létrehozásában a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Karának egyik hallgatója, Rácz András vett részt, Pásztor Miklós irányításával. Az applikáció nem csupán egy szótár, a címszó meghatározás után a történetét, a vele kapcsolódó dolgokat, személyeket, történéseket, és belőle született eredményeket is közli. 

JewPS

A Dohány utcai zsinagóga vezetőségének kiemelt célja, hogy a turisták számára nyújtott kulturális élményt tovább fokozzza. A JewPS menüjében olvashatunk a zsidó negyed kultikus épületeiről, aktuális eseményekről és híreiről, valamint találhatunk  egy naptárt, amiben megtalálható a vallási ünnepek valamint az imák kezdetének pontos időpontjai.

Dohány utcai zsinagóga, Budapest – Wikipedia

A címlapkép forrása: Pixabay

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre