Ferenc pápa: Haladjon előre az ökumenikus egység ügye

A keresztények egységéért való imahéttel párhuzamosan érkezett Rómába a finnországi ökumenikus küldöttség, amely hagyományosan pápai audiencián vesz részt. Közös úticélunk Jézus Krisztus, aki a sokszor hamis világban is biztos iránytűnk – hangzott el az audencián.

Ferenc pápa örömmel köszöntötte a delegációt, köztük Helsinki új katolikus püspökét. Az egységről szólva elmondta:

A megkereszteltek közösségeként zarándokolunk, közös célunk pedig Jézus Krisztus. Ez a cél nem távoli, és nem is elérhetetlen, mert a mi Urunk eljött hozzánk irgalmában, közel jött a megtestesülésben, és ő maga lett az út, amelyen biztosan járhatunk a világ útkereszteződései és hamis útmutatásai közepette. A világ gyakran hazug

– fogalmazott a Szentatya. Ferenc pápa a szentek tiszteletével kapcsolatban elismerte, hogy ez inkább megosztotta, mintsem egyesítette a katolikus és ortodox hívőket egy oldalról, valamint az evangéliumiakat másik oldalról, de ennek nem kell így lennie. Valójában sosem volt így Isten hűséges szent népének hitében.

A szentek azok a fivéreink és nővéreink, akik végigjárták ezt az utat és elérték a célt. Elkísérnek minket mint Krisztus élő tanúi, aki számunkra az út, az igazság és az élet. Arra biztatnak, hogy maradjunk meg a tanítványok ösvényén akkor is, ha vesződséges, ha elesünk. Ragyognak előttünk, mint Isten által gyújtott fények, hogy ne veszítsük szem elől a célt

– hangsúlyozta. Ferenc pápa megemlített néhány kiemelkedő északi szentet, akik fontosak a keresztények számára, köztük Svéd Szent Brigittát, Szent Henrik finn vértanú püspököt, majd pedig Szent II. Olaf norvég királyt, akinek hat év múlva ünnepeljük halála ezer éves évfordulóját.

Ha Szent Olaf halálának millenniuma 2030-ban ösztönözhet minket arra, hogy elmélyítsük az egységért való imánkat és közös zarándoklatunkat is, akkor ez egy ajándék lesz az egész ökumenikus mozgalom számára

– állapította meg Ferenc pápa. Az egy nappal korábban megkezdődött keresztény egységhét szép gesztusa a finnországi ökumenikus küldöttség látogatása. A pápa kívánsága az, hogy az egységhét ne legyen puszta kötelesség és ne váljon önreferenciálissá. Maradjon meg mindig a Szentlélek életet adó nedve benne, és legyen nyitott rá, hogy befogadja szegényebb és elfeledett testvéreinket, és azokat is, akik Istentől elhagyatva érzik magukat, eltévedtek a hit és a remény útján.

Forrás: Vatican News

A címlapképen Ferenc pápa beszédet mond a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán 2023. április 30-án.
MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre