Vesperással zárja Ferenc pápa a keresztény egységhetet Rómában

Szent Pál megtérése napján, január 25-én este fél hatkor a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában vesperással zárja le Ferenc pápa a keresztény egységhetet. Az Isten és a többi ember iránti szeretet áll az idei ökumenikus imahét középpontjában, melyet január 18-25. között tartanak.

A római vikariátus közleményben tájékoztat az imahét programjairól, melynek fő eseménye az ökumenikus egyházmegyei imavirrasztás lesz január 19-én, pénteken este hét órakor a Bufalo Szent Gáspár-plébánián. 

Az egységhét során különféle ökumenikus kezdeményezéseket tartanak a plébániák és közösségek szervezésében: közös imádságok, imavirrasztás, keleti és nyugati katolikus rítusokban bemutatott szentmise, amelyen a pápai kollégiumok növendékei is részt vesznek.

A 2024-es imahétre a keresztények egységéért egy Burkina Faso-i ökumenikus csoport készítette a segédanyagot, a Chemin Neuf helyi közösség koordinálásával. Bevonták az ouagadougou-i katolikus főegyházmegye és a protestáns egyházak testvéreit a szöveg összeállításába, mint ahogy más ökumenikus szervezeteket is a Chemin Neuf közösség mellett.

Az afrikai ország 2016 óta súlyos válságot él át, ami az összes egyházat érinti. Terrortámadások követik egymást, melyek több, mint háromezer ember életét követelték eddig, majdnem két millióan belső kitelepítettként élnek az országban. Több ezer iskolát, egészségügyi központot, városházát bezártak, a társadalmi-gazdasági és közlekedési infrastruktúra nagy része megsemmisült

– olvasható az imahéthez kiadott tájékoztatóban. A keresztény egyházakat fegyveres támadások érték: papokat, lelkészeket és hitoktatókat öltek meg, sokan emberrablók kezében vannak jelenleg is. Az ország területének több, mint 22%-a kikerült a hatóságok irányítása alól, és ilyen körülmények között a keresztények nem gyakorolhatják nyíltan hitüket.

A számos helyen zajló tragikus háborús események láttán, melyek egy földrészt sem kímélnek és keresztényeket fordítanak egymás ellen, egyre sürgetőbbé válik aláhúzni, hogy Isten szeretete és a testvérek szeretete nem egy jókívánság vagy egy utópikus terv, hanem valódi parancsolat

– nyilakozta Lamba püspök.

Ezt a szeretetet olyan mértékben lehet gyakorolni, amennyire Jézus Krisztus valamennyi tanítványa és minden keresztény közösség, folyamatos megtérésben hagyja magát megtisztítani az isteni szeretet által, hogy egyre inkább képes legyen úgy szeretni, ahogy Jézus tette

– tette hozzá az ökumené és vallásközi párbeszéd római megbízottja. Ezen a véleményen van Marco Gnavi is, aki a római egyházmegye ökumenikus és vallásközi irodájának vezetője:

A keresztények egységéért végzett imahét immár hagyomány a különböző egyházak és egyházi közösségek szintjén, ugyanakkor soha nem magától értetődő, ugyanis a jelenlegi nemzetközi helyzet és konfliktusok közepette fennáll a megosztottság késztetése. Ezért minden imagesztus, minden lépés az egység felé nagyobb értéket nyer

– fogalmazott Marco Gnavi.

Forrás: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre