Donáth Anna és Cseh Katalin továbbra is a magyar diákok és oktatók ellen dolgozik az Európai Parlamentben

Két dollárbaloldali EP-képviselő, Donáth Anna és Cseh Katalin kezdeményezésére az EP baloldali többsége a magyar kutatók, tanárok és diákok jogfosztásának fenntartása mellett döntött, tehát amellett, hogy a magyar diákok, kutatók és oktatók továbbra se vehessenek részt az uniós programokban. Donáth és Cseh képviselők eljárása szégyenteljes – jelentette ki Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Előzmény: Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden elfogadta az Erasmus+ oktatási és kutatási program 2021-2027-es végrehajtásáról szóló jelentését, amelyben az EP-képviselők egyebek mellett felszólították a magyar kormányt, hogy haladéktalanul tegyen eleget a jogállamiság elvének.

A jelentés célja a 2021-2027-es időszakra szóló Erasmus+ program végrehajtásának értékelése, valamint a bevált intézkedések azonosítása és a programmal kapcsolatos kihívások kezelése.

Az uniós parlament megszavazott egy olyan módosító indítványt is, amelyben az EP-képviselők felszólítják a magyar kormányt, hogy haladéktalanul tegyen eleget a jogállamiság elvének és feleljen meg az uniós értékeknek, továbbá hajtsa végre a szükséges reformokat annak érdekében, hogy a magyar diákok, oktatók és kutatók részesülhessenek az Erasmus+ program előnyeiből, és hozzájárulhassanak az európai oktatási és kutatási együttműködés tágabb céljaihoz.

Az indítványt az EP Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű képviselőcsoportja nevében Donáth Anna és Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom, valamint Laurence Farreng francia és Moritz Körner német EP-képviselő terjesztette elő.

Egy másik módosító indítványt – amelyet mások mellett Gál Kinga, Bocskor Andrea, Tóth Edina, Járóka Lívia, Győri Enikő, Hidvéghi Balázs, Kósa Ádám, Gyürk András, Deli Andor, Schaller-Baross Ernő, Trócsányi László, a Fidesz, Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), valamint Winkler Gyula és Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselői terjesztettek elő – az EP plénuma elvetett. Az indítvány az Európai Bizottsággal egyeztetett, tisztességes, jogszerű és átlátható eljárásokra szólított fel annak biztosítása érdekében, hogy a magyar diákok, oktatók és kutatók teljes mértékben részesülhessenek az Erasmus+ program előnyeiből, és hozzájárulhassanak az európai oktatási és kutatási együttműködés tágabb céljaihoz.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja közleményében kijelentette:

a “dollárbaloldal” EP-képviselőinek kezdeményezésére az EP továbbra is politikai zsarolásként törvénytelenül vissza akarja tartani a magyar diákoknak, oktatóknak és kutatóknak járó uniós pénzeket.

Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a bevezetőben már idézett véleménye mellett hangsúlyozta: “a jelentés elkészítése során nagy vita volt a magyar diákok, oktatók és kutatók ügyében. A dosszié előadójával közösen a Fidesz EP-képviselőcsoportja számos kísérletet tett azért, hogy az Európai Parlament is kiálljon az EU-s programban való részvételtől jogtalanul megfosztott modellváltó egyetemeken tanulók és oktatók helyzetének orvoslása mellett – mondta.

A képviselő felháborítónak nevezte, hogy amíg az Európai Bizottság is elismerte, hogy Magyarországon nincs gond a jogállamisággal és elkezdte az eddig jogtalanul visszatartott források kifizetését, addig az európai parlamenti képviselők, a magyar “dollárbaloldal” kezdeményezésére továbbra is teljesen törvénytelen módon a magyar diákokat, oktatókat és kutatókat akarják büntetni.

(MTI)

Címlapkép: Cseh Katalin és Donáth Anna Júlia a Momentum Mozgalom egy korábbi rendezvényén. MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre