A Lumen Christi Gospel kórus aranyérmes lett Svédországban

Idén lett 25 éves a Lumen Christi Gospel kórus, amely az ünnepi jubileum alkalmából egy nagyszabású zenei anyaggal lepte meg a nagyérdeműt. Ez ugyanis az ötödik kiadott lemez, amely ezúttal CD formátumon kívül Spotify-on is elérhető.

A kórus Gergó Lajos vezetésével tart rendszeresen próbákat a Pesti Vármegyeházán és jó szokásukhoz híven évente két nagykoncertet adnak. Egyiket karácsonykor általában a budapesti MOM Kult-ban, ahogy azt idén is tették december 13-án, a másikat pedig júniusban, ennek helyszíne egyelőre nem ismert.

2023 minden bizonnyal egy pirosbetűs év lett a kórus számára, ugyanis október végén részt vettek az ötödik alkalommal megrendezett Kórusok Európa Bajnokságán. Az őszi hetek így a felkészülés jegyében teltek, annak érdekében, hogy a kiválasztott négy versenyszám előadásával a tudásuk legjavát tudják majd megmutatni a nemzetközi zsűrinek.

Az esemény házigazdája a Stockholmtól 160 km-re található csodaszép kisváros Norrköping volt, ahol három teljes napot tölthettek el, sőt a verseny mellett további két koncertet is adhattak.

A nagy napon utolsó fellépőként mutathatták be a négy versenyszámot (Take me to the water, City called Heaven, Joshua és Come and go with me) a zsűrinek és a közönségnek. Bár betegségek nehezítették a helyzetüket, úgy érezték, hogy sikerült megmutatni és átadni azt a hallgatóságnak, amit szerettek volna. A magdeburgi versenyen és az antwerpeni kórusolimpián szerzett ezüstérmek után nagy volt a remény, hogy ezúttal egy még fényesebb éremmel jutalmazzák őket. Így óriási volt az örömük, amikor a másnapi eredményhirdetésen kiderült, hogy az aranyérem bizony a Lumen Christi Gospel Kórust illeti.

A program egy fergeteges zárókoncerttel ért véget, ahol a színpadon egy helyi rocksztár, háta mögött egy 300 fős kórussal, a nézőtéren pedig további 700 énekes énekelte együtt a Queen legismertebb slágereit.

Ennek apropójából felkerestem Békési Betti kórustagot, hogy meséljen ezekről a szenzációs eredményekről és élmenyekről.

„Hihetetlen élmény volt!

Egy hét tagú zsűri pontozott különböző országokból és a kórus történetében ez az első, hogy aranyat kaptunk.

Azt hiszem ez feltette a pontot az i-re, azok után, hogy két éve Belgiumban a Kórusolimpián ezüstérmesek lettünk. Négy évvel ezelőtt pedig New Yorkban vett részt a kórus a Nemzetközi Gospel Találkozón, ahol a Carnegie Hallban is énekelhettek. Sajnos én pont ezután az esemény után csatlakoztam a kórushoz 2019. októberében, így nem vehettem részt ezen az eseményen, de ettől függetlenül nagyon büszke vagyok erre is!

A nemzetközi versenyeken, kórustalálkozókon általában részt szoktunk venni. Ezentúl szoktunk turnézni is, például két éve Békés megyében, de most is vannak terveink. Győr-Pannonhalma az egyik helyszín és Szombathely a másik, de pontos információk a kórus weboldalán érhetőek majd el ezzel kapcsolatosan.

Ezenkívül magán megkereséseink is vannak, díjátadókon, a RIROSZ programjain, vagy legutóbb a reptéren egy céges rendezvényen léptünk fel és természetesen Szentmiséken is szoktunk szolgálni, hiszen egy egyházi kórusról van szó.”

Ez mind fantasztikus, nagyon jó hallani a sikereitekről! Magadról is mesélsz kicsit? Mivel foglalkozol mostanában?

„Három éve tenorkürtözöm, előtte fuvoláztam. Szeretem a művészeteket, színházat, irodalmat. Szombatonként a szaléziaknál foglalkozom hátrányos helyzetű gyermekekkel, amit nagyon élvezek, mert rengeteg erőt és boldogságot tudnak adni. Van, hogy velük éneklünk is, akkor gitárral kísérem őket.”

Betti azt is elárulta, hogy mindemellett hetente magán énekórákra is jár és kevert hangképzést tanul, amely tevékenységét a Kovács K. Zoltán Alapítvány is támogatta.

Czinke Máté

Iratkozzon fel hírlevelünkre