Tizennégy halottja és huszonöt sebesültje van a prágai lövöldözésnek

Tizennégy halottja és huszonöt sebesültje van a prágai Károly Egyetem bölcsészkarán történt lövöldözésnek – pontosította csütörtök esti sajtótájékoztatóján Martin Vondrácek országos rendőrfőkapitány a korábbi hivatalos közléseket.

A korábbi közlések szerint a lövöldözésben tizenöt ember halt meg és huszonnégyen sebesültek meg. A rendőrfőnök közölte, a prágai belvárosban található Károly Egyetem épületében nagy mennyiségű fegyvert és lőszert találtak. Ha a rendőrség nem lépett volna gyorsan közbe, jóval több áldozat lett volna – mondta.

Mint mondta, jelenleg folyik az áldozatok azonosítása. Valamennyien az egyetem épületében haltak meg, bár a rendőrség talált egy holttestet az épületen kívül az utcán heverni. A rendőrség további fegyverek után kutat. Az állítólagos elkövetőnek jogszerűen volt több fegyver is a birtokában – ismertette a rendőrfőkapitány.

Európai vezetők részvétüket fejezték ki az áldozatok családtagjainak

Ursula von der Leyen az X közösségi portálon azt írta: megdöbbentette a több emberéletet követelő értelmetlen erőszak.

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter szintén az X-en közölte: megdöbbentette a merénylet, és ezekben a nehéz órákban cseh szomszédaira és barátaira gondol.

Annalena Baerbock német külügyminiszter – ugyancsak az X-en – úgy fogalmazott, hogy a Prága belvárosában elkövetett támadás Európa szívét találta el. Ő is részvétét fejezte ki Csehországnak.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök cseh kollégájának, Petr Fialának küldött üzenetében hangot adott együttérzésének a sebesültekkel és a Cseh Köztársaság egész lakosságával. Az olasz kormányfő emellett hangsúlyozta, hogy a leghatározottabban elítéli az erőszak, a fanatizmus és a terrorizmus minden formáját. Úgy vélekedett: Európának kötelessége reagálnia és meghoznia minden olyan intézkedést, amellyel képes garantálni állampolgárai biztonságát.

Együttérzését és részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak és hozzátartozóinak Zuzana Caputova szlovák elnök is, aki az X-en közölte: felajánlotta Szlovákia segítségét Petr Pavel cseh elnöknek, amennyiben Csehország arra igényt tart.

Elmondhatatlanul sajnálom, hogy ilyen tragédia történt szomszédunkban karácsony, a béke és a család ünnepe előtt. Őszinte részvétemet fejezem ki, és szeretném biztosítani önöket afelől, hogy ebben a nehéz pillanatban önök mellett állunk

– írta.

Robert Fico szlovák kormányfő a közösségi médiában közzétett üzenetében szintén együttérzéséről és segítő szándékáról biztosította Prágát.

Cseh testvéreink mellett állunk ebben a nehéz helyzetben, és készek vagyunk minden olyan segítséget megadni, amely enyhíti ennek a szörnyű tragédiának a következményeit

– fogalmazott.

Részvétét nyilvánította még Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Emmanuel Macron francia, Alexander Van der Bellen osztrák, Volodimir Zelenszkij ukrán és Maia Sandu moldovai elnök, Olaf Scholz német kancellár, Mark Rutte holland és Alexander De Croo belga kormányfő.

Kövér László részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak

Kövér László Milos Vystrcilnek, a Cseh Köztársaság Szenátusa elnökének és Markéta Pekarová Adamovának, a Cseh Köztársaság képviselőházi elnökének címzett – az MTI-hez is eljuttatott – két levelében azt írta: mély megrendüléssel értesült a csütörtök délután a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán történt lövöldözésről, annak áldozatairól és sebesültjeiről.

Kövér László a magyar Országgyűlés nevében együttérzését őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és a sebesülteknek mielőbbi gyógyulást kívánt.

Együttérzünk cseh barátainkkal ezekben a nehéz időkben

– fogalmazott Kövér László.

A címlapképen mentőautó érkezik a helyszínre a prágai Károly Egyetemnél elkövetett lövöldözést követõen 2023. december 21-én. 
MTI/EPA/Martin Divisek

Iratkozzon fel hírlevelünkre