Közel száz menekült gyermek vett részt a Karitász-karácsonyon a Magyar Szentek Templomában

Karácsonyi ünnepséget rendezett a Katolikus Karitász december 21-én, melyet a belső-ukrajnai és kárpátaljai gyerekek műsora tett az ünnephez méltóan színessé és széppé. A 210 menekült mellett Soltész Mikós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Herczegh Anita, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete és dr. Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök is részt vett az eseményen, a budapesti Magyar Szentek Templomában.

A meghívott hatvannégy család az Ukrajnában zajló háború miatt érkezett hazánkba, azóta a segélyszervezet budapesti Integrációs Központja rendszeresen támogatja őket élelmiszerrel, utalványokkal, magyar mint idegennyelv oktatással, prevenciós egészségügyi szűrésekkel, munkaerőpiaci integrációval és különféle családi programokkal.

Az adventi délutánon elsőként József Imre, a Katolikus Karitász szociális szolgáltatási ágazati vezetője köszöntötte a pártfogolt családokat és a kiemelt vendégeket, majd az esemény házigazdája, Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója osztotta meg velük az ünnep kapcsán gondolatait:

Napok választanak már csak el minket a karácsonytól. De Krisztus világosságát ma is sokan elutasítják. Egy éve is abban reménykedtünk, hogy a sötétséget legyőzi Krisztus békéje és szeretetet elhozó világossága. A világ azonban sokhelyütt a sötétséget szereti. A sötétség itt Magyarországon csökkent, miközben Ukrajnában rendszeressé vált az áramszünet, a légiriadó, a létbizonytalanság. Az itt jelenlévő családok nálunk találtak világosságot és biztonságot. A Karitász többféle módon igyekszik támogatni őket…

– fejtette ki. Az ünnepségen tiszteletét tette Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Azt szeretnénk üzenni Önöknek is és a világnak is, hogy mi a békességet tartjuk a legfontosabbnak. És pontosan ezért a következő időszakban is minden segítséget meg fogunk adni a menekülteknek azoknak, akik rászorulnak, akik szükséget éreznek

-mondta. Kiemelte, hogy a civil szervezetekkel karöltve a Magyar Állam segítségére, amit az elmúlt másfél évben a magyar embereken keresztül megadtak, továbbra is számíthatnak.

A virágmintás népviseletbe öltözött menekült gyermekek tánccal, versekkel és dalokkal készültek, és műsoruk által láthatóvá vált az ukrán karácsonyi hagyományok egy darabja. A tizenegy karácsonyi produkció fellépői többek között a Fővárosi Ukrán Önkormányzat által támogatott Szolomija énekstúdió növendékei, az Ukrán Hagyományok Háza táncegyüttesének tagjai, valamint a Leszja Ukrajinka Országos Ukrán Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola tanulói voltak.

A változatos műsor után dr. Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök elsősorban a gyerekekhez intézte szavait. Felhívta figyelmüket arra, hogy több mint kétezer évvel ezelőtt Jézus is volt kisgyermek, mint ők, és idővel megnőtt, ahogy ők is fognak. Jézus mégis azt tartotta a legfontosabbnak, hogy mindannyian olyanok akarjunk maradni, mint egy kicsi gyermek.

Amikor a mai délutánon látlak Benneteket, nekem ajándék, hogy együtt vagyunk. Amikor a mai délutánon megérzem a bennetek lévő nyugtalanságot, a várakozást, arra gondolok, a Jóisten árassza rátok az ő összes áldását, adja nektek az ő összes nagy ajándékát, amire Nektek szükségetek van, hogy ti is megnőjetek, és az életben nagyon sok jót és fontosat tudjatok tenni. Azt is kívánom a szüleiteknek, főleg az édesanyáknak, akik veletek vannak, bízzanak abban, hogy az ő szeretetük, a ti szeretetetek a legfontosabb ajándék

-mondta a segédpüspök.

Herczegh Anita, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, Soltész Miklós államtitkár úr és a püspök atya személyesen nyújtotta át a több mint száz gyermeknek a játékokat, édességeket, kesztyűt és sapkát tartalmazó angyalbatyukat, és mind a hatvannégy család tartósélelmiszer-csomagot kapott. Ezt követően Haborij Damján atya, a magyarországi ukrán görögkatolikus egyház lelkipásztora és dr. Martos Levente Balázs segédpüspök úr szimbolikus gesztussal élt: közösen vezették a záró imádságot, és közös áldással indították útjukra a jelenlévőket.

Forrás: Katolikus Karitász közleménye

Fotók: Lambert Attila

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre