Óvadék ellenében szabadlábra helyezték a nigériai keresztény anyát, aki elítélt egy gyilkosságot

Tizenkilenc hónapnyi börtön után egy ötgyermekes keresztény anyát óvadék ellenében szabadlábra helyeztek Nigériában, tárgyalása azonban folytatódik, akár öt évre is rács mögé kerülhet, ha bűnösnek találják istenkáromlásért.

A nőt azért zárták be, mert elítélte azt a gyilkos cselekedetet, amelyet egy főiskolai diák ellen követtek el. A tanulót hamisan megvádolták az iszlám istenkáromlásával, miután üzenetet tett közzé a közösségi médiában, amelyben megköszönte Jézusnak, hogy segített neki letenni egy vizsgát.

A posztját követően az egyetemistát célkeresztbe vették,

osztálytársai felgyújtották és meggyilkolták, mert megosztotta keresztény hitét.

A nigériai anya elítélte az esetet, ezért őt is istenkáromlás vádjával bebörtönözték. Bár korábban többször is megtagadták tőle az óvadékot, végül a nemzetközi felháborodást követően engedélyezték, de még egy tárgyalás vár az ötgyermekes nőre.

Az ENSZ szakértői októberben levelet adtak ki a nigériai kormánynak, amelyben figyelmeztették, hogy az istenkáromlásról szóló törvények sértik a nemzetközi emberi jogi normákat. A levél a vallásszabadság-védő szervezetek felhívására érkezett.

A keresztényüldözés Nigériában egyre súlyosabb, az Open Doors üldözést figyelő szervezet szerint a tavaly világszerte meggyilkolt 5500 kereszténynek több mint 90%-a nigériai származású.

Egy jelentés szerint az istenkáromlás kriminalizálása Nigériában veszélyes következményekkel jár az ország egészére nézve, ahol a keresztények és a muszlimok szinte egyenlően oszlanak meg,

az istenkáromlásról szóló törvények a társadalmi feszültségek jelentős mozgatórugói.

Az istenkáromlásról szóló törvények Nigéria-szerte bátorítják a brutális maffiaerőszakot, és súlyos társadalmi károkat okoznak.

Forrás: christiantoday.co.in

A címlapképen Rhoda Jatau családjával, mielőtt bebörtönözték volna. Forrás: christiantoday.co.in képernyőfotó

Iratkozzon fel hírlevelünkre