Büntetné a betlehemeket kitiltó iskolákat az olasz jobboldal

Kötelezővé akarja tenni a hagyományos karácsonyi ünnepi jelképeket az oktatási intézményekben és büntetné a betlehemet eltávolító iskolaigazgatókat az Olasz Testvérek (FdI) nevű olasz jobboldali párt.

A párt törvényjavaslatot terjesztett be arról, hogy ne lehessen eltörölni a betlehemek építését, valamint eltávolítani a többi karácsonyi és húsvéti jelképet egyetlen olaszországi oktatási intézményből sem.

A javaslatot Lavinia Mennuni, az Olasz Testvérek szenátora nyújtotta be szerdán a parlamentben.

Néhány éve tanúi lehetünk egyes iskolák elfogadhatatlan és kínos döntéseinek, amelyek betiltják a betlehemezést, vagy a karácsony mély lényegét úgy módosítják, hogy valószínűtlen téli ünnepekké alakítják át, hogy ne sértsék meg más vallások híveit

– fogalmazott, leszögezve: Igent mondunk a karácsonyra, nemet az úgynevezett télünnepre – hangoztatta. Hozzátette, a törvénytervezet fegyelmi eljárást kezdeményez a betlehemeket az iskolákból eltávolító igazgatókkal szemben.

Az Olasz Testvérek elfogadhatatlannak tartja, hogy az ünnepeket elszakítsák az ország kulturális és történelmi hagyományaitól, valamint megfosszák erkölcsi tartalmuktól. Lavinia Mennuni kifejtette, egyes oktatási intézetek néhány éve elfogadhatatlan és zavarba ejtő döntéseket hoznak, megtiltva betlehemi jászlak állítását az iskolákban vagy teljesen megváltoztatva a karácsonyi ünnepek mély üzenetét lehetetlen téli ünnepségek rendezésével arra hivatkozva, hogy ne sértsék meg más vallások hívőit.

Mindez a törvénnyel nem lesz többé lehetséges sem a szülők, sem a diákok, sem más egyének vagy szervezetek részéről – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a javaslatot nagyon sok szenátor már aláírta.

El a kezekkel a betlehemtől!

– hangoztatta Mennuni. Megjegyezte, a keresztény ünnepek az olasz nemzeti identitás részét képzik.

Forrás: BBC

A címlapképen a 26. Betlehemi Jászol pályázat anyagából rendezett kiállítás a Duna Palotában 2019. december 16-án. 
MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre