Szavazz a székelyre, hogy egy hungarikummal legózhass!

A székelykapu lehet az első hungarikum, amit kiadhat a Lego. Ehhez az kell, hogy Kerestély Koppány összegyűjtsön legalább tízezer szavazatot az építőjátékot gyártó cég Lego Ideas nevű felületén. Már bőven háromezer felett jár! Segítünk neki?

Ahogy azt a vadhajtasok.hu megírta, a Lego Ideas felületén bárki regisztrálhat saját építőkészlet-ötletet, és ha a terv megfelel a szabályzatnak, valamint kellő számú szavazatot kap, akkor a dán vállalat legyárthatja és forgalomba hozhatja. Ezt a lehetőséget ragadta meg a Sepsiszentgyörgyön született, Budapesten élő Kerestély Koppány: megtervezte a nemrég hungarikummá lett székelykaput.

A legó-székelykapu létrejöttére a ideas.lego.com oldalon lehet szavazni.

A felületen a tervező hosszan bemutatta alkotását, illetve annak hátterét:

“Ki ne hallott volna Erdélyről, a ködös, magas hegyek vidékéről, ahol a híres vámpír, Drakula élt… De Erdély valódi arca nem is különbözhetne jobban attól a képtől, amit a hollywoodi filmekben látunk a régióról, ezért is vállalkoztam arra, hogy Lego segítségével egy kis ízelítőt adjak azoknak, akik szeretnék felfedezni a régió egyedülálló, hagyományokkal átszőtt világát.”

Kerestély Koppány legóból készült székelykapujának legyártásához legalább tízezer szavazat szükséges. Forrás: vadhajtasok.hu

“Erdély keleti részén évszázadok óta él egy igazán makacs és hagyományőrző népcsoport, a székelyek. Az én alkotásom tisztelgés előttük, hiszen sokak szerint ezek a kapuk a székelyek szimbólumai. Ennek a kapunak az egyedisége nemcsak a díszítésében rejlik, hanem a nép sokféle hiedelmében is, hiszen minden egyes motívumnak és díszítőelemnek saját jelentése van. Nincs olyan székelykapu, amelyen ne lenne rajta a Nap vagy a hatszirmú napraforgó. A kapun tulipánok is vannak, amelyek a nőiességet és a szerelmet tükrözik” – olvasható még a leírásban.

Hajrá, Koppány! Hajrá, székelykapu!

Címlapkép: Kerestély Koppány legó-székelykapuja tisztelgés a székelyek és Erdély előtt. Forrás: Facebook/Profi Rádió Kézdivásárhely

Iratkozzon fel hírlevelünkre