Szeretet és vidámság! Nyolcszáz hátrányos helyzetű gyermek járt vendégségben az Országházban

Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 800 hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermeket látott vendégül Magyarországról és határon túli, magyarok lakta településekről szombaton a Parlamentben.

A hagyományos Országházi Gyermekkarácsonyt négy év Covid-vírus okozta kényszerszünet után rendezzük meg újra – idézte fel Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya a program elején, a gyerekeket üdvözlő beszédében.

Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya (b) üdvözlő beszédet mond a Parlamentben. A hagyományos Országházi Gyermekkarácsonyt négy év Covid-vírus okozta kényszerszünet után rendezték meg újra. Jobbról Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke (j2). MTI/Bruzák Noémi

Megmutatta az egybegyűlteknek az Országházat tervező Steindl Imre építész szobrát és emlékeztetett arra, hogy jövőre ünnepeljük az épület átadásának 120. évfordulóját. A gyerekeket biztatta, fedezzék fel a ház minden szegletét és vigyék hírét mindenhová.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke bemutatta a gyerekházelnököt és képviselőtársait, akik közül voltak akik Csángóföldről, mások Kárpátaljáról érkeztek.

A gyerekházelnök elrendelte, hogy:

legyen béke ebben a házban, szeretet és vidámság.

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket, akiknek azt üzente:

legyenek nyitottak az újra és az iskolában megszerezhető tudásra, a világ megismerésére, legyenek kitartók és szorgalmasak, szeressék meg a tanulást és kössenek barátságokat.

Résztvevők a hagyományos Országházi Gyermekkarácsony rendezvényen a Parlamentben. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár sportkvízt tartott a gyerekeknek, majd átadták az Országház kulcsát a gyerek házelnöknek.

A főlépcsőn tartott műsorban fellépett Keresztes Ildikó, Gubik Petra, Vastag Csaba és Vastag Tamás, a Gypo Circus és Szirota Jennifer, Kaszás Géza pedig Wass Albert Karácsonyi meséjét mondta el. Az előadás végén a fellépők a közönséggel együtt énekelték el a Kiskarácsony, nagykarácsonyt.

Gyerekek fociznak az Országházi Gyermekkarácsony rendezvényen a Parlamentben. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A felsőházi teremben vándormuzsikusok és gólyalábasok műsora várta a gyerekeket, a Vadászteremben a Kulturált Közlekedésért Alapítvány játéka, a Delegációs teremben a Magyar Zene Háza programján vehettek részt, a Déli Társalgóban pedig ismert sportolókkal találkozhattak.

(MTI)

Címlapkép: Youhuu, az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság kabalafigurája a gyerekek között a Parlamentben, ahol az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 800 hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermeket látott vendégül Magyarországról és határon túli, magyarok lakta településekről. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre