A Paks ismét bebizonyította, hogy csak magyar játékosokkal is lehet sikereket elérni

A Paks hazai pályán 3-2-re legyőzte a címvédő Ferencvárost a magyar labdarúgó-bajnokság 16. fordulójában, amivel biztossá vált, hogy a tavaszi szezont az élről kezdhetik majd.

A paksiak előnye jelenleg négy pont a bajnokságban, és mivel mindkét csapat számára már csak egy mérkőzés van hátra ebben a naptári évben, így a Fradinak már nincs esélye ledolgozni a hátrányát a téli szünet előtt.

Augusztusban még egyáltalán nem úgy nézett ki, hogy a Paks pár hónappal később az élen lesz, ugyanis az első két meccsén hat pontból mindössze kettőt gyűjtött be, az MTK és a Diósgyőr ellen is döntetlent játszott, majd jött a Ferencváros elleni mérkőzés, ahol belefutottak egy hatalmas zakóba.

A zöld-fehéreket akkor még Máté Csaba irányította, akinek a vezetése alatt az FTC sok mindenkit kiütött, többek között a Paksot is. Kisebb meglepetésre már az első félidőben kialakult a 6-1-es végeredmény, a tolnaiaknak nem sok esélyük volt ezen a találkozón.

Úgy tűnik azonban, hogy ez a pofon kellett a Paksnak ahhoz, hogy összeszedjék magukat, innentől kezdve ihletett formában kezdtek el játszani, rögtön a következő két fordulóban megverték 2-0-ra a Fehérvárt és a Puskás Akadémiát is, akik jelenleg a harmadik és negyedik helyen állnak a bajnokságban.

November közepéig egy-két döntetlen mellett töretlenül nyerték a meccseiket, a menetelésüknek a DVSC vetett véget, amikor hazai pályán 1-0-ra legyőzte az akkor már első pozícióért harcoló Paksot. Ez sem zökkentette ki a paksiakat, a következő két találkozójukat ismét megnyerték és a Fradi botlásainak köszönhetően már a sorsdöntő összecsapás előtt az élre álltak.

A magyar bajnok kifejezetten nincs formában mostanában, sorozatban négy bajnokin maradtak nyeretlenek, amit végül a Mezőkövesd ellen törtek meg az előző körben, és a Konferencia Ligában is akadozik a gépezet, a rengeteg döntetlen mellett a Cukarickit is mindössze egy utolsó pillanatos találattal tudták legyőzni.

A Paks pedig megérezte, hogy a Ferencváros most sebezhető, és sikeresen leterítette a nagyvadat. A Fradi ehhez még segítséget is nyújtott, hiszen miután egy fejesgóllal megszerezték a paksiak a vezetést, egy hatalmas védelmi hibának köszönhetően gyorsan meg is duplázták az előnyüket.

A Paksi FC játékosai ünnepelnek a labdarúgó OTP Bank Liga 16. fordulójában játszott Paksi FC – Ferencvárosi TC mérkõzés után a Paksi FC Stadionban 2023. december 10-én. A mérkõzést a Paksi FC nyerte 3-2-re. MTI/Vasvári Tamás

A 2-0-s első félidő után némileg feljavult a Fradi játéka, a 69. percben Marquinhos révén sikerült szépíteniük, sokáig azonban nem örülhettek, szűk 10 perccel később Makreckist kiállította a játékvezető.

A piros lap pedig megpecsételte a vendégek sorsát, emberhátrányban a lendületük már nem volt annyira kimagasló, mint előtte, aztán a 85. minutumban még büntetőhöz is jutottak a hazaiak. A megítélt tizenegyest Szabó Bálint magabiztosan értékesítette, amivel nagyjából el is dőlt az összecsapás.

A Ferencvárosnak volt még egy válasza, a sérülésből visszatérő Varga Barnabás közel volt ahhoz, hogy góllal térjen vissza, de végül a kapus bravúrral hárítani tudott, a kipattanót viszont Lisztes Krisztián már bevágta, beállítva ezzel a 3-2-es végeredményt.

A Ferencvárost 2016 óta először taszították le az őszi trónjáról, az elmúlt években kimozdíthatatlan volt a rekordbajnok az első pozícióból. A paksiaknak mindezt magyar játékosokkal sikerült elérniük, a hosszú évek munkája végre beért, ezt pedig Bognár György is kiemelte a találkozó után.

„A Paks húsz éve bizonyítja, hogy helye van a magyar futballban, magyar játékosokkal. Nagyon sok kallódó magyar játékos van, és nem jobbak azok a külföldiek, akik számtalan más helyen játszanak. Azt gondolom, a Paks a legjobb bizonyítéka ennek.”

Tavasszal azonban kemény hónapok várnak majd a tolnaiakra, ők kerülnek majd a célkeresztbe, hiszen mindenki a listavezetőt szeretné megverni.

A címlapképen a Paksi FC játékosainak gólöröme, köztük a gólszerző Papp Kristóf (k) a labdarúgó OTP Bank Liga 16. fordulójában játszott Paksi FC – Ferencvárosi TC mérkőzésen a Paksi FC Stadionban 2023. december 10-én.
MTI/Vasvári Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre