Rétvári Bence: Magyarország megmutatta, hogy kell határt védeni

Az Európai Uniónak 440 kilométernyi külső szárazföldi határa van és 7500 kilométer belső határa, nyilvánvaló, hogy a rövidebbet kell védeni az illegális migráció ellen, Magyarország pedig a déli határán megmutatta, hogy kell határt védeni – mondta Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.

A Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára mindezt annak kapcsán jelentette ki, hogy részt vett az Európai Unió belügyi tanácsának legutóbbi ülésén, ahol levetítettek egy videót arról, milyen támadásoknak vannak kitéve a Magyarország déli határát védő rendőrök a késekkel, lőfegyverekkel felfegyverzett illegális migránsoktól, akik a határkerítést ostromolják.

„A magyar határvédelem bizonyította, hogy működik, de akkor fogja egész Európát megvédeni, ha nem lehet megkerülni”

– tette hozzá. „Ezt kellene tenni a bolgár és görög határnál is” – fogalmazott.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy le akarták beszélni a magyar küldöttséget, hogy levetítsék a déli határnál készült videót, de mégis megnézték, ami után „döbbent csend” volt.

„Többen a telefonjukkal fotókat készítettek a jelenetekről, ahogy megdobálják a rendőröket, megpróbálják az autóikat létrával harcképtelenné tenni, lőfegyver van a kezükben, macseta és kések. Voltak, akik kérték, hogy küldjék el nekik a videót”

– tette hozzá.

 Ami a déli határunkon történik arról az újságok nem írnak Nyugat-Európában, és ami nincs az újságokban, az a döntéshozók számára se létezik. Pedig – folytatta Rétvári Bence – a tanácskozáson azok ültek, akik a migrációs paktumot, majd később a krízisrendeletet megszavazták.

Azért is volt meghökkentő számukra a videó, mert „az ő felfogásuk szerint nem az a feladata a határvadászoknak, hogy megvédjék a határt, hanem az, hogy az illegális migránsoknak segítsenek a menekültügyi kérelmük benyújtásában” – mutatott rá az államtitkár.

„Vajon, azt képzelik, hogy miután megdobálták a rendőröket, azok odalépnek és azt mondják: Jó napot kívánok! Segíthetek a formanyomtatványát kitölteni?”

– vetette fel a politikus, aki szerint nem lehet ennél irreálisabb elvárásokat megfogalmazni és ezekről döntéseket hozni, miközben a valóság nem teremti meg azok alapját.

Brüsszelben jelenleg a migrációt szabályozó rendelet „felvizezése” zajlik, azaz keresik azokat a kivételeket, amelyek alapot adnak a befogadásra – mutatott rá Rétvári Bence. Hozzátette: abban bíznak, hogy először a közép-európai országok tudnak közös nevezőre jutni abban, hogy itt kell megerősíteni a külső határt.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre