Kedvenc pipettáját adta ajándékba Karikó Katalin a Nobel-díj Múzeumnak

Hagyományosan minden díjazott adományoz egy számára fontos tárgyat a Nobel-díj Múzeumnak. Az idei Nobel-díjasok, köztük Karikó Katalin szerdán adták át adományaikat a stockholmi múzeumnak.

Ulf Larsson kurátor az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítójának elmondta, hogy Karikó Katalin – az idei orvosi-élettani Nobel-díj egyik kitüntetettje – kedvenc pipettáját adományozta a múzeumnak.

A pipetta az egyik leggyakrabban használt laboratóriumi eszköz, így a pipetta – amelyen egy ragasztószalag is van, hogy megkülönböztesse a többitől – szimbolikus Karikó Katalin munkásságára nézve

– emelte ki a kurátor.

Karikó Katalin pipettája az idei díjazottak felajánlásai között a stockholmi Nobel-díj Múzeumban 2023. december 6-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Krausz Ferenc, aki fizikai Nobel-díjat vehet át vasárnap, annak a berendezésnek egy központi részét adományozza a múzeumnak, amelyet a Nobel-díjjal elismert kutatásaihoz használt. Ezt azonban korábban szétszedték a laborban, és most azon dolgoznak, hogy újra összerakják, így csak később küldik el a múzeumnak.

Néhány hét múlva már láthatja a kiállításon a közönség – jegyezte meg Ulf Larsson.

Arra a kérdésre, hogy melyik a legérdekesebb darab, amelyet idén kaptak, kiemelte Karikó Katalin kutató- és díjazott-társa, Drew Weissman amerikai mikrobiológus ajándékát. Tőle egy fénymásológép 3D-nyomtatott modelljét kapták meg, ugyanis a két kutató úgy találkozott, hogy mindketten ugyanazt a fénymásolót akarták használni.

Ulf Larsson elmondta, hogy az idei díjazottak tárgyai egy évig lesznek láthatók, de dolgoznak egy új kiállításon, amelyen a korábbi adományokból is válogatnak majd. Annyi tárgy gyűlt már össze, hogy egyszerre az összeset nem is tudják bemutatni.

(MTI)

Címlapkép: Karikó Katalin. Fotó: MTI/Cseke Csilla

Iratkozzon fel hírlevelünkre