Régészekhez csatlakozott Novák Katalin Egyiptomban – VIDEÓ

Magyar régészeti ásatás megtekintésével zárult csütörtökön Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos látogatása az Egyiptomi Arab Köztársaságban. A köztársasági elnök a Luxor mellett található, több mint háromezer éve élt előkelőségek temetkezési helyén tett látogatást.

Bács Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyiptológiai tanszékének egyetemi docense a helyszínen a közmédiának elmondta: jelenleg három koncesszióban dolgoznak magyar régészek a területen. Az egyik csapat egy nyolcvanszor negyven méteres területet tár fel, amelyen egy időszámításunk szerint VI. századi remeteszerzetesi kolostor is található. A terület több egyedülálló síremléket rejt a thébai temetőben – mondta el Bács Tamás. Hozzátette: a szakemberek sokrétű kutatást folytatnak ott, beleértve a művészettörténeti, nyelvészeti, régészeti és építészeti területet.

A másik kutatócsoport a temető egyik legkorábbi, II. Ramszesz-kori időszakával foglalkozhat, a harmadik pedig egy bonyolult temetkezési rendszert tár fel – fogalmazott Bács Tamás. Kiemelte: a magyar egyiptológia immár negyven éve az egyetemes egyiptológia meghatározó része lett.


Novák Katalin köztársasági elnök  és férje, Veres István, valamint Bács Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyiptológiai tanszékének egyetemi docense, az ásatás vezetője megtekinti a Luxor közelében folytatott magyar feltárást Egyiptomban 2023. november 30-án.
MTI/Bruzák Noémi

A területen mexikói, német, argentin, amerikai régészek is dolgoznak, és a magyar expedíció is komoly szerepet játszik. Az ásatáson mintegy harminc magyar szakember dolgozik, a munkákban oktatók, hallgatók, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum három restaurátor szakembere is részt vesz – tudta meg az MTI a helyszínen Hammerstein Judittól, a múzeum megbízott főigazgatójától.

A köztársasági elnök az elmúlt napokban tárgyalásokat folytatott a békéről, az illegális migráció feltartóztatásáról és biztonsági kérdésekről is. Többek közt találkozott II. Tavadrosz kopt pápával, Abdel Fattáh al-Szíszí egyiptomi elnökkel, valamint a 2016-os terrortámadás Magyarországon kezelt túlélőivel is.

(MTI)

A címlapképen Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István, valamint Bács Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyiptológiai tanszékének egyetemi docense, az ásatás vezetője  megtekinti a Luxor közelében folytatott magyar feltárást Egyiptomban 2023. november 30-án.
MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre