Navracsics Tibor: Magyarország dinamikusan zárkózik fel az Európai Unió átlagához

Az új Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium lehetőség arra, hogy fókuszáltan végre tudjuk hajtani azokat a célokat, amelyek Magyarországon összességében kiegyenlítettebbé teszik a területi viszonyokat, az életminőségeket a különböző régiókban és versenyképesebbé és boldogabbá teszi a jövő Magyarországát – fogalmazott Navracsics Tibor miniszter a KDNP Önkormányzati Tanácsának ülésén Kecskeméten.

Az eseményt Seszták Oszkár, a KDNP alelnöke nyitotta meg és köszöntötte a vendégeket. Utána Varga László református lelkész tartott egy bevezető imádságot. Dr. Mák Kornél, Bács-Kiskun vármegyei elnök köszöntőjében kiemelte, Kecskemét városának jelmondata, “Sem magasság, sem mélység nem rettent” a Szentírásból származik.

Navracsics Tibor kiemelte, négy nagy terület lesz, amit a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium magába foglal: az Európai Uniós források magyarországi felhasználásának szervezése és ellenőrzése, a területfejlesztési politika, az önkormányzatok és kormányhivatalok.

Ez egy nagyon nagy lehetőség arra, hogy fókuszáltan végre tudjuk hajtani azokat a célokat, amelyek Magyarországon összességében kiegyenlítettebbé teszik a területi viszonyokat, az életminőségeket a különböző régiókban és versenyképesebbé és boldogabbá teszi a jövő Magyarországát

– fogalmazott a miniszter.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hazánk dinamikusan zárkózik fel az Európai Unió átlagához, erre jó példa hogy már Görögországot elhagytuk, tehát az első régi európai uniós tagállamot lehagytuk fejlettségben és életminőségben, és utolértük Portugáliát is. A miniszter emlékeztetett, ha az országon belüli felzárkózást nézzük, akkor részben a dinamikából adódóan egy széttartó felzárkózási ütem van. 

Budapest a gazdaságnak a motorja. Egy olyan fejlesztéspolitikát kellene alkotnunk, amely nem akadályozza Budapest versenyképességét.

– emelte ki, hozzátéve, nekünk az létfontosságú, hogy Budapest jól szerepeljen a közép-európai városok versenyében. Kiemelte, célként tűzték ki azt is, hogy egy olyan fejlesztéspolitikát valósítsanak meg, amely szervezett és komplex módon térségekben gondolkozva próbálja célzottan csökkenteni a területi egyenlőtlenségeket.

Elképesztően erős ágazati lobbik vannak, akik féltékenyen ügyelnek arra, hogy csakis szigorúan az ágazat jogi területén határozzák meg a fejlesztési célokat, és ne a területi logika mentén, ezt csak mi tudjuk átvinni

– szögezte le Navracsics Tibor.

Fotók: Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre