Ferenc pápa: Folytatódjon a gázai fegyverszünet!

Ferenc pápa az Izrael és a gázai Hamász közötti fegyverszünet meghosszabbítását szorgalmazta, mondván, hogy „a háború mindig vereség” mindenki számára, kivéve a fegyvergyártókat.

A Szentatya szerda délelőtti általános kihallgatása végén felhívást intézett a Szentföldért.

Kérjük, hogy továbbra is imádkozzunk az izraeli és a palesztinai súlyos helyzetért 

– fogalmazott Ferenc pápa. Az ideiglenes tűzszünet meghosszabbítását kérve megjegyezte, hogy a közelmúltban telefonon beszélt a gázai Szent Család katolikus plébániával.

Nincs vizük, nincs kenyerük, az egyszerű emberek szenvednek, a nép tagjai szenvednek

– figyelmeztetett.

Nem azok szenvednek, akik háborút csinálnak. Most kérjük, hogy legyen béke, és ne feledkezzünk meg a békét kérve a drága ukrán népről, amely sokat szenved és még mindig háborúban harcol. A háború mindig vereség

– hangsúlyozta a pápa.

Mindenki veszít. Nos, nem mindenki – van olyan csoport, amelyik sokat keres rajta: azok, akik fegyvert gyártanak. Sokat keresnek mások halálával

– állapította meg Ferenc pápa. A Hamász és Izrael hétfőn megállapodott a fegyverszünet 48 órás meghosszabbításában, amely szerda éjfélkor újabb meghosszabbítás nélkül ér véget. Szerdán mindkét fél újabb túszokat és foglyokat enged szabadon. Izrael kijelentette, hogy a fegyverszünet meghosszabbítható, ha a Hamász naponta legalább 10 túszt szabadon enged.

A gázai körülmények továbbra is zordak 2,3 millió palesztin számára, a hetekig tartó izraeli bombázások és a szárazföldi támadások miatt, amelyek a lakosság háromnegyedét elűzték otthonából. Izrael azután támadta meg Gázát, hogy a Hamász harcosai október 7-én átlépték a határt és megöltek 1200 izraelit és több mint 200 túszt ejtettek.

Forrás: Vatican News

A címlapképen Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán 2023. április 30-án. 
MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre