Szent Antal-díjat adtak át a gyermekvédelemben kiemelkedő munkát végzőknek

Óriási eredmény, hogy ma már a civil és az egyházi szféra rendelkezik olyan erőforrásokkal, és van akkora támogatottsága, elfogadottsága, hogy nagyon sok segítséget tud nyújtani a szociális területen – hangsúlyozta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Fülöp Attila a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány „Tegyél jót!” programjának gálaestjén – amelyen átadták az idei Szent Antal-díjakat a gyerekekért, illetve a gyermekvédelemben kiemelkedő munkát végzőknek –, hangsúlyozta: az államnak is megvan a maga feladata, de azt az összetartó erőt, amelyre a gyermekek, fiatalok támogatásában szükség van, a civil szférában lehet megteremteni.

Az összefogáshoz kellenek a gyermekvédelmisek, az önkéntesek és olyan munkáltatók is, akik nem tépik szét az önéletrajzot, ha látják, hogy a jelentkező a gyermekvédelmi rendszerből érkezett – jegyezte meg az államtitkár.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. MTI/Kiss Dániel

Kijelentette:

a gyermekvédelemben makacs, szívós munkára, kitartásra van szükség. Ha valaki ebben akar tevékenykedni, nehéz fába vágja a fejszéjét, hiszen itt elveszett bizalmi szálak, átélt traumák vannak, ám gyermeki életeket lehet megváltoztatni, megmenteni, hogy a fiatalból teljes életet élő felnőttet faragjanak.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára az ünnepségen felolvasott köszöntőjében azt írta, a Szülők Háza Alapítvány már több mint 16 esztendeje azért dolgozik, hogy az élet minden területén segítséget nyújtson a családoknak; bölcsődéket tart fenn, családi foglalkozásokat szervez, játszóházat üzemeltet, és támogatja a nehéz helyzetben élő gyermekeket.

Mindemellett igyekszik buzdítani és bátorítani azokat, akik segíteni szeretnék a gyermekeket – tette hozzá az államtitkár. Rámutatott:a díj Szent Antal nevét viseli, akinek életútja a szeretet, az alázat és a tenni akarás szép példáit követte. A díjazottak Hornung Ágnes szerint példát mutatnak az egész országnak.

Regős Judit, az alapítvány elnöke arról beszélt, mindenkinek szüksége van egy szerető családra, de azért sokszor meg kell dolgozni.

A család közös nyelve a szeretet, a megbecsültség és elfogadottság által adott erő

– mondta.

Kitért arra, hogy a rászoruló gyermekekről való gondoskodásból mindenkinek ki kell vennie a részét, az államnak, civil szervezeteknek, cégeknek, önkénteseknek. Úgy fogalmazott: ez az összefogás társadalmi példamutatás, azt bizonyítja, hogy valóban minden élet érték.

Gyökerek nélkül mindenkit elvisz a szél, mindenkinek szüksége van gondoskodásra

– folytatta az alapítvány elnöke.

Közölte, hogy komplex segítségnyújtást végeznek, sok programot tudtak megvalósítani ebben az évben is, emellett napközis táborokat és balatoni táboroztatást is szerveztek. Megemlítette, hogy nemrég a KIM társadalmi innovációs díjának különdíját vehették át.

Kemény Dénes, a szervezet alapítója kiemelte, hogy a rászoruló gyerekeket nem kampányszerűen segítik, hanem hosszú távon.

„Sok gyermeknek tudunk olyan mintákat mutatni, amelyeket követve majd saját családjuk lehet; öröm, amikor azt látjuk, hogy felnőttként is ezt a mintát követik”

– fejtette ki.

Idén hatodik éve, immár hat kategóriában kaptak elismerést azok az önkéntes és hivatásos gyermekvédők, akik a legtöbbet tették a „Tegyél jót!” programban kedvezményezett, állami gondoskodásban élő gyerekekért, valamint cégek, intézmények, amelyek adományaikkal és önkéntes munkájukkal támogatták a Szülők Háza Közhasznú Alapítványt. Az elmúlt években már több mint ötven elkötelezett gyermekvédő kapott kitüntetést.

Az idei díjazottak: Szilágyi András, a Bokréta Lakásotthonok, Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola Pipacsok Lakásotthon vezetője – akiről Fülöp Attila elmondta, hogy 18 éve dolgozik a gyermekvédelemben, drogprevencióban, függőséggel küzdő fiatalokkal –, Márton Zsuzsanna közgazdász, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke. Az önkéntes kategóriában Gájer Bálint jazzénekes és Simon Antal labdarúgó, edző; a támogató kategóriában pedig a Givaudan Business Solutions Kft.

Különdíjat kapott Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. Igazgatóságának alelnöke és Klein Dóra, a Szülők Háza pénzügyi munkatársa. A Mi hősünk kategória díjazottja Cosmin Istoc Grosu, aki gyermekvédelemben nőtt fel, már több ösztöndíjat nyert, idén igazgatói kitüntetéssel végezte el a gimnáziumot, és a sportban is jeleskedik; életével – a méltatás szerint – azt bizonyítja, hogy elszántsággal, kitartással, hittel és szeretettel bármit el lehet érni a nehéz indulás és testi fogyatékosságok ellenére is.

(MTI)

Címlapkép: Regős Judit, az alapítvány elnöke. Facebook/Szülők Háza Közhasznú Alapítvány

Iratkozzon fel hírlevelünkre