Több nap szabadsággal rendelkezhetnek a szülők a KDNP-s javaslat elfogadása esetén

Három KDNP-s országgyűlési képviselő, Nacsa Lőrinc, Simicskó István és Hollik István a munka és a családi élet közötti összhang jobbítása érdekében a munka törvénykönyvét érintő törvénymódosítást terjesztett az Országgyűlés elé kedden.

„A gyermek után járó pótszabadság biztosításának feltételeivel összefüggésben a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény módosításáról” című, T/6217  számú javaslat elfogadása esetén a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvénynek a 122. § (4a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

»(4a) A munkáltató a 118. § (1)-(2) szerinti pótszabadságot és a szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki, amelyre vonatkozó igényét a munkavállalónak legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.«

A Munkástanácsok Országos Szövetsége üdvözli, hogy kormánypárti képviselők tegnap benyújtották a T/6217 számú törvényjavaslatot a gyermekek után járó pótszabadság biztosításának feltételeivel összefüggésben – írta közleményében a szervezet.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége október 5-én mutatta be javaslatát a szélesebb közvéleménynek a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvánnyal tartott közös sajtótájékoztatóján. Kezdeményezésünket a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai szempontból támogathatónak minősítette, a tegnapi napon pedig – a családbarát politika gyakorlati példájaként – benyújtásra került a törvényjavaslat a Kereszténydemokrata Néppárt képviselői részéről – írták.

A gyermekek után járó szabadság célja, hogy a munkavállaló több időt tölthessen gyermekével annak gondozása, nevelése céljából. Ezért teljes mértékben logikus lenne álláspontunk szerint, hogy azt abban az időpontban vehesse igénybe a munkavállaló, amikor arra szüksége van. Célszerűnek tartanánk azt is, ha a közszféra legszélesebb területein is módosításra kerülnének az egyes foglalkoztatási törvények, hogy mindez teljeskörűen érvényesülni tudjon 

– tették hozzá.

A javaslat tartalma arra irányul, hogy a gyermekek után járó pótszabadságot a munkáltató a munkavállaló által megjelölt időpontban legyen köteles kiadni. A szabadság alapszabadságból és különböző jogalapú pótszabadságokból áll. A munka törvénykönyve alapján a munkavállalónak a 16 évesnél fiatalabb egy gyermeke után 2, két gyermeke után 4, kettőnél több gyermeke után összesen 7 munkanap pótszabadság jár.

Jelenleg naptári évenként mindösszesen 7 munkanap szabadságot – legfeljebb két részletben – a munkáltató a munkavállaló által megjelölt időpontban köteles kiadni. A módosító javaslat elfogadása ezen változtathat a jövőben. Egy gyakorlati példán keresztül szemléltetve: az a versenyszférában foglalkoztatott munkavállaló, aki két tizenhat év alatti gyermeket nevel, jelenleg csak 7 munkanap szabadsággal rendelkezik önállóan, a módosító javaslat elfogadása után ez 11 munkanapra nőhetne – jelezte a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

Címlapkép: Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője. Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre