A jobboldali Javier Milei nyerte meg az argentin elnökválasztást, Novák Katalin gratulált

A jobboldali Javier Milei nyerte az argentin elnökválasztást – jelentette be a dél-amerikai ország választási bizottsága vasárnap.

Milei a szavazatok csaknem 56 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Sergio Massa gazdasági miniszter 44 százalékot kapott. A kampányában gazdasági sokkterápiát ígérő, 53 éves, közgazdászként végzett, a politikába “kívülről érkező” Milei győzelmét helyszíni beszámolók szerint tűzijátékokkal és utcai zenével ünnepelték támogatói Buenos Airesben.

A győztesnek máris a gratulált a többi között Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök is, jóllehet Milei korábban bírálta Brazíliát és Kínát, kiemelve, hogy “nem fog kommunistákkal üzletelni” és azt ígérte, szorosabbra fűzi hazája kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Győzelmi beszédében Milei az inflációt, a szegénységet és a munkanélküliséget nevezte meg az országra váró legfontosabb kihívásoknak, leszögezve: nincs helye a langyos félmegoldásoknak. A mások által radikális libertariánusnak tartott, magát anarcho-kapitalistának nevező Milei, aki a gyűléseken láncfűrésszel szokta jelképezni tervezett megszorításait, az állami cégek privatizálását, valamint az egészségügy és az oktatás területén végrehajtandó változtatásokat hangoztatta. Tervei között említette az egészségügyi és az oktatási tárca megszüntetését is.

Támogatói úgy vélik, Milei az egyetlen, aki képes leváltani a politikai “kasztot”, ahogy az újonnan megválasztott elnök a fősodor politikusait nevezi, és véget vetni a Dél-Amerika második legnagyobb gazdaságát sújtó válság éveinek.

Novák Katalin is gratulált

Gratulálunk Javier Mileinek a nagyszerű győzelméhez. Magyarországról erőt és kitartást kívánok, hogy Argentínáért és a szabadságért dolgozhasson

– írta X-bejegyzésében Novák Katalin spanyolul. 

A címlapképen Javier Milei, a jobboldali A Szabadság Előretör párt jelöltje a győzelmét ünnepli támogatóival az argentin elnökválasztás második fordulója után, 2023. november 19-én Buenos Airesben.
MTI/AP/Natacha Pisarenko

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre