Orbán Viktor: ha így megy tovább, keresztet vethetünk az unióra, hacsak addig be nem tiltják Brüsszelben a keresztvetést

Újraválasztották Orbán Viktor miniszterelnököt a Fidesz elnökének szombaton, a kormánypárt 30., tisztújító kongresszusán, Budapesten. 1190 szavazatot kapott a küldöttektől a pártelnök.

A kongresszus alelnöknek újraválasztotta Kubatov Gábort (1158 szavazat), Gál Kingát (1150 szavazat), Kósa Lajost (1145 szavazat) és Németh Szilárdot (1121 szavazat).

Orbán Viktor 1993-2000 között, illetve 2003 óta megszakítás nélkül a Fidesz elnöke, legutóbb két éve, a 2021 novemberében tartott tisztújító kongresszuson választották újra pártelnöknek.

A miniszterelnök a kongresszus előtt elmondott beszédében hangsúlyozta: a kormánynak bátornak és akcióképesnek kell lennie, nem szabad visszariadnia a váratlan húzásoktól sem, és tudnia kell, hogy az ellenfél túlerejével szemben csak fegyelmezett akciók és pontos műveletek hozhatnak sikert.

Kifejtette: az első akció a nemzeti konzultáció lesz, megkérdezzük és begyűjtjük az emberek véleményét. A második akció az európai választás lesz, Brüsszelben áttörést kell elérnünk, a gyurcsányistákat pedig vissza kell vernünk. A harmadik akció az önkormányzati választás sorolta.

Mindkét választást, az európai és az önkormányzati választást is meg kell nyernünk jelentette ki Orbán Viktor.

Arról is beszélt, hogy a brüsszeli Európa-modell káoszhoz vezet. Kiemelte:

a brüsszeli Európa-modellre nekünk nemet kell mondanunk, mert fenntarthatatlan, magyarul jövőtlen. Ma Brüsszelben tönkreteszik és vesztébe vezetik Európát, naponta vernek újabb és újabb szöget a koporsójába

fogalmazott. Hozzátette: ha így megy tovább, eljön a vég, és keresztet vethetünk az unióra, hacsak addig be nem tiltják Brüsszelben a keresztvetést.

Orbán Viktor kijelentette: az uniót nem elhagyni kell, hanem megváltoztatni, és ez csak akkor lehetséges, ha Brüsszelben radikális változások lesznek.

Elmondta, a magyar gazdaság jövője most dől el, mert most dől el, hol alakulnak ki Európa zöldipari központjai. Ehhez méretes beruházásokra, nagy magánberuházásokra van szükség.

A kormányfő kiemelte: a magyar zöldpolitika nem ideológiai és nem pártalapon áll. A kormány álláspontja: zöld energia igen, zöld ideológia nemfogalmazott. Kifejtette, két dolgot kell tennünk: zöld energiát termelni és aztán tárolni. Hozzátette: a sikeresek és a többiek közötti választóvonal a megtermelt energia tárolása lesz.

Kósa Lajos, Németh Szilárd, Gál Kinga, Orbán Viktor, Kubatov Gábor Forrás: Facebook/Kubatov Gábor

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Magyarországon a józan ész és a nemzeti érdek egybeesik, és a kormány egyiket sem hajlandó feladni. Kiemelte, hogy Magyarország, az ukrajnai háború szomszédságában tisztában van azzal, hogy az emberek életét egyedül béketeremtéssel lehet megmenteni, márpedig ennek feltételei napról napra romlanak.

Számunkra világos, hogy fegyverek helyett békére van szükség. Aki fegyvert hoz a szomszédságunkba, az meghosszabbítja a háborút. És minél hosszabb a háború, annál többen halnak meg és annál nagyobb lesz a pusztítás

figyelmeztetett.

Az energiabeszerzés, az energiatermelés, az egyetemes szolgáltatás fenntartása, a rezsicsökkentés, a háztartási energiaárak nemzeti hatáskörbe tartoznak, jobban tennék a brüsszeli politikusok, ha ebbe nem szólnának bele – ezt pedig már Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke jelentette ki.

A migrációnál nagyobb veszély nem fenyeget bennünket, ez olyan dolog, amit ha egyszer eltévesztünk, nem fogjuk tudni orvosolni. Ha nem védjük meg az országunkat, elveszünk

mondta Kósa Lajos, a párt alelnöke, országgyűlési képviselője.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: Magyarország függetlensége nem lehet alku tárgya, ezért el kell utasítani a migránskvótákat és migránsgettókat. A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője, a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese emlékeztetett:

a magyar baloldal politikusai köztük Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, Kunhalmi Ágnes és Karácsony Gergely arról beszéltek korábban, hogy a migránsok képében békés, integrálódni vágyó, ünneplő tömeg érkezett, illetve hogy álprobléma a migráció.

Ha rajtuk múlna, újranyitották volna a menekülttáborokat Debrecentől Bicskéig, Kiskunhalastól Békéscsabáig és már szinte minden magyar településen élnének letelepített illegális migránsok, a nagyvárosokban pedig nálunk is no-go zónák lennének fogalmazott Rétvári Bence.

Magyarország akkor tud hozzájárulni Európa »jobbra fordulásához«, ha a jövő évi európai parlamenti választáson minél kevesebb baloldali “idegenlégióst” választ be a nemzeti csapatba” – fogalmazott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ez a mi országunk, és meg is fogjuk tartani az unokáink és dédunokáink számára

jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A házelnök kiemelte: aggodalomra van okunk, csüggedésre azonban nincs. Jó, ha mindenki tudja, aki szórakozni akar velünk, hogy ez a Weisz Erikek országa, a Nobel-díjasok, a Rubik Ernők, Petőfi és Madách, a Puskás Öcsik és az olimpiai bajnokok szülőföldje. Az Árpád-házi szentek, Hunyadi János és Hadik András, a kurucok, a Nemecsek Ernők és Dugovics Tituszok, a Horváth Jánosok, Wittner Máriák és a pesti srácok hazája” – fogalmazott.

2010-es kormányra kerülésünk óta ez a hetedik kongresszus, és a kétharmados többséggel való kormányzásunk 14. évét tapossuk” – emlékeztetett a politikus.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre