Potápi Árpád János: Hálával tartozunk a szórványban élő magyar közösségeknek

Bethlen Gábor (1580–1629), a kiemelkedő erdélyi fejedelem születésének és halálának évfordulóját, november 15-ét, 2015-ben nyilvánította a magyar szórvány napjává az Országgyűlés.

„Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a magyar közösségekre, amelyek a tömbmagyarságon kívül élve is hűséggel, szeretettel őrzik nemzeti hovatartozásukat, gazdagítják a magyarság jelenét” – fogalmazott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Facebook-oldalán közzétett videójában szerdán.

„Magyarország kormánya 2010 óta azért dolgozik, hogy a legkisebb magyar közösségek is erős bástyái legyenek nemzetünknek. Az elmúlt 13 évben számos beruházást, fejlesztést valósult meg a szórványban”

– mondta az államtitkár.

Az idei évből vett példák között felsorolta a tóthfalui új sportcsarnokot, a szamosújvári Téka Alapítvány Szórványkollégium új épületét, valamint a Vajdahunyadi Római Katolikus Plébánia bölcsődéjét, amelyeket már át is adtak az ott élő magyar közösségek számára.

A szamosújvári Téka Alapítvány Szórványkollégium épülete. Forrás: Téka Alapítvány/Facebook

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a 2015 óta működő Petőfi Sándor Programban több mint 300 ösztöndíjas látott el szolgálatot egy-egy szórványközösségben, akik közel 80 szervezet munkáját segítették.

„A nemzeti jelentőségű intézmények és programok támogatásán keresztül kiszámítható támogatásban részesítjük a szórványban működő szervezeteket, szórványkollégiumokat, oktatási intézményeket

– mondta az államtitkár.

„Minden magyar közösség, minden magyar család, minden magyar megszületett gyermek a magyar jövőt hordozza magában. Éppen ezért a jövőben is óvni és támogatni fogjuk a szórványban élő magyar közösségeket, akiknek kitartásáért és magyarsághoz való ragaszkodásáért mindannyian hálával tartozunk” – jelentette ki Potápi Árpád János.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre