Novák Katalin: a Demográfiai Kerekasztal célja, hogy Magyarországon demográfiai fordulat legyen és növekvő népességű országgá váljunk

A Demográfiai Kerekasztal célkitűzése, hogy Magyarország csökkenő népességű országból növekvő népességű országgá váljon – jelentette ki Novák Katalin államfő az általa életre hívott testület hétfői alakuló ülésén Budapesten, a Sándor-palotában.

Novák Katalin, aki a testület elnöki tisztét is betölti, azt mondta: az elmúlt tizenhárom évben komoly eredményeket tudtak elérni és olyan pozitív irányba mozdult el az ország demográfiai értelemben is, amelyre alig-alig van példa a fejlett nyugati országokban.

Magyarország a sereghajtókból a középmezőnybe került – mutatott rá. Az államfő kijelentette: a családbarát fordulatot sikerült megvalósítani, a demográfiai fordulatot azonban még nem.

Budapest, 2023. november 6.
Novák Katalin köztársasági elnök, a testület elnöke (b7), valamint Marton Zsolt váci püspök, elnöki tanácsadó, Freund Tamás, az Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Nagy Anna, az Egyszülõs Központ elnöke, Turi Attila, a Magyar Mûvészeti Akadémia elnöke, Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelõs államtitkára, Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke, Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelõs kormánybiztos, Demény Pál közgazdász, demográfus, Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Schanda Tamás, az államfõ kabinetfõnöke, Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Fûrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke, Czeizel Barbara, a Korai Fejlesztõ központ vezetõje, Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház fõigazgatója és Kincses Áron, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, a testület tagjai (b-j) a Demográfiai Kerekasztal alakuló ülésén a Sándor-palotában 2023. november 6-án. Az államfõ által életre hívott Demográfiai Kerekasztal célkitûzése, hogy Magyarország csökkenõ népességû országból növekvõ népességû országgá tudjon válni.
MTI/Máthé Zoltán

A Demográfiai Kerekasztal életre hívásának célja, hogy a demográfiai fordulatot is megvalósítsuk – hangsúlyozta Novák Katalin, majd úgy fogalmazott:

nem kevesebbet tűznék ki magunk elé, mint azt, hogy legyünk az elsők Európában, legyen Magyarországon egy olyan demográfiai fordulat, amelynek köszönhetően Magyarországon lesz a legmagasabb a gyermekvállalási kedv és amellyel meg tudjuk fordítani a több mint négy évtizedes negatív tendenciát, és egy csökkenő népességű országból egy növekvő népességű országgá tudunk válni.

(MTI)

A címlapképen Novák Katalin köztársasági elnök, a testület elnöke a Demográfiai Kerekasztal alakuló ülésén a Sándor-palotában 2023. november 6-án. A
MTI/Máthé Zoltán

'Fel a tetejéhez' gomb