Az 1956-os forradalmat követő megtorlások fiatal áldozataira emlékezett a KDNP Budapesten

Építsünk hidat! címmel egyidejűleg emlékezett a Nemzeti gyásznap alkalmából a Kereszténydemokrata Néppárt az 1956-os forradalmat követő megtorlások két fiatal áldozatára, Mansfeld Péterre és Tóth Ilonkára szombaton Budapesten.

Budán, a Mansfeld Péter szobornál elmondott beszédében Horváth Ádám, a KDNP XVI. kerületi szervezetének elnöke hangsúlyozta: a XVI. és a II. kerületben egyidejűleg megtartott megemlékezéssel valóságos hidat építenek a Duna felett, ezzel is egyesítve a két mártír emlékét.

Megfogalmazása szerint a “lyukas zászló” és a “ruszkik haza” szavak összekapcsolódnak október 23-mal. Ugyanakkor minden ember magában hordozza a saját ’56-ját, és ezekből a történetekből rajzolódik ki a valódi forradalom.

A jelenkor dolga pedig az, hogy megőrizze ezeket a történeteket, Tóth Ilonka és Mansfeld Péter történetét, akiket ártatlanul ítéltek el – mondta a szónok.

Budapest, 2023. november 4.
Horváth Ádám, a KDNP XVI. kerületi szervezetének elnöke beszédet mond a II. kerületi Mansfeld Péter szobornál a KDNP Építsünk hidat! címû megemlékezésén, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 67. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2023. november 4-én.
MTI/Soós Lajos

Bíró Zsolt, a Fidesz II. kerületi szervezetének alelnöke azt hangsúlyoztam hogy ezen a napon azokra emlékeznek, akik életüket adták a magyar szabadságért. A tiszteletadás pedig annak bizonyítéka, hogy nem a szolgalelkűség és a meghunyászkodás vezet eredményre – tette hozzá. A nemzeti függetlenség programja azóta is élő, nekünk pedig az a feladatunk, hogy erről soha ne feledkezzünk el – mondta Bíró Zsolt.

Budapest, 2023. november 4.
Bíró Zsolt, a Fidesz II. kerületi szervezetének alelnöke koszorúz a II. kerületi Mansfeld Péter szobornál a KDNP Építsünk hidat! címû megemlékezésén, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 67. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2023. november 4-én.
MTI/Soós Lajos

Bálványkövi István, a KDNP II. kerületi szervezetének elnöke arról szólt: 1956 olyan esemény volt, amelynek révén teljesen nyilvánvaló vált a világ közvéleménye számára, hogy a kommunizmus által nyomor és pusztítás vár a megszállt nemzetekre.

Ugyanakkor – folytatta – a magyarok szabadságharca nem volt hiábavaló, mert az életüket adó hősöknek óriási része volt abban, hogy évtizedekkel később világszerte megbukott a kommunizmus.

Nekünk most kitartó tisztességes munkával Tóth Ilonka és Mansfeld Péter bátorságával kell részt vennünk egy olyan Magyarország építésében, ahol a törvényes rend, a becsületes munka, a szabadság és az igazságosság fő érték

– fogalmazott Bálványkövi István. A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a 18 éves korában kivégzett Mansfeld Péter szobrát.

Budapest, 2023. november 4.
Bálványkövi István, a KDNP II. kerületi szervezetének elnöke koszorúz a II. kerületi Mansfeld Péter szobornál a KDNP Építsünk hidat! címû megemlékezésén, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 67. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2023. november 4-én.
MTI/Soós Lajos

A Tóth Ilona emlékházban is tartott a megemlékezés

Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere úgy fogalmazott: a kommunisták először azt mondták éljen a szabadság, aztán ellenforradalomról beszéltek, majd jöttek a megtorlások, kivégzések.

Kovács Péter az 1956-os forradalom fiatal áldozatai között szólt Mansfeld Péterről, valamint a kerület szülöttéről, a szigorló orvos Tóth Ilonáról, akit 24 éves korában végeztek ki.

A forradalmi napok felidézésekor az elnyomó diktatúra legnagyobb bűnének nevezte, hogy idegeneket hívott saját népe ellen a hatalma megtartása érdekében.

 

Rengetegen elhagyták az országot, mert tudták, hogy a kommunisták nem felejtenek, és mindig lesújtanak azokra, akikre kimondják, hogy bűnösök. Pedig, tette hozzá a polgármester, nem voltak bűnösök, csak azt szerették volna, hogy szabadon éljenek. Úgy mint a mai fiatalok, elmondhassák, ami a szívükön, az lehessen a szájukon: nem akartak a jövőben egy párt diktatúrájában élni – közölte.

De a kommunisták olyanok, amilyenek, nem változnak

– jelentette ki, majd figyelmeztetett, hogy soha nem tartják be az adott szavukat. Sajnos a mai napig is vannak, akik ezeket a kommunista eszméket követik.

Ők azt gondolják, hogy a politikusnak alanyi joga az, hogy ne mondjon igazat, vagy hogy a saját hatalma megtartása érdekében lövessen saját nemzettársaira

– mondta Kovács Péter polgármester. A megemlékezés résztvevői tiszteletük jeleként égő gyertyákkal vették körül Tóth Ilona szülőházát.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre