A holland bírák és ügyészek több mint felét érte már fenyegetés

A holland bírák és ügyészek több mint fele szembesült már fenyegetéssel vagy megfélemlítéssel, legtöbbször az általuk kezelt, szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyek során.

Az Investico oknyomozó újságírói hírportál és a De Groene Amsterdammer hetilap a bírák és ügyészek szakszervezete, a Holland Igazságügyi Szövetség (NVvR) tagjai körében végzett felmérést, innen az adatok. A válaszadók közel fele alvilágból származó fenyegetések miatt érzi magát kevésbé biztonságban a munkája során, és ez kihat szakmai tevékenységére is. A felmérésben a megkérdezettek közel 10 százaléka azt mondta, hogy néha biztonsági megfontolásból elutasít egy-egy ügyet.

Egy bíró úgy nyilatkozott, azért nem foglalkozik súlyos bűncselekményekkel kapcsolatos eljárásokkal, hogy védje családja biztonságát.

A De Groene Amsterdammer szerint a bírák közel harmada változtatott munkamódszerén, például nevük helyett kódot használnak az ügyiratokon. A hetilap emlékeztetett a Ridouan Taghi marokkói-holland drogbáró vezette bűnszervezettel kapcsolatos nagyszabású büntetőeljárásra, amellyel összefüggésben több súlyos incidens történt: meggyilkolták a koronatanú testvérét, annak ügyvédjét, továbbá egy bűnügyi riportert, Peter R. de Vries-t. A De Vries-ügyhöz köthető aktákon minden érintett eljáró fél névtelenül szerepel.

A válaszadók aggódnak amiatt is, hogy az erőszakkal való fenyegetések kihatnak a jogállamiságra. Az eredmények összhangban vannak a Holland Igazságügyi Szövetség által végzett korábbi felméréssel.

“A fenyegetések száma megdöbbentő” – mondta Marc Fienstra, a szövetség elnöke a NOS műsorszolgáltatónak.

A fontolóra vett intézkedések között szerepel az extra pénzügyi kompenzáció és egy bírói érdekszövetség létrehozása a magas kockázatú ügyekkel kapcsolatban, amelyek Fienstra szerint nem korlátozódnak a bandabűnözésre, hanem például a gyermekelhelyezési ügyeket is magukban foglalhatják.

A holland államügyészség szerint az egyre bizonytalanabbá váló igazságügyi környezet a “társadalomban tapasztalható polarizáció” következménye, amely más szakembereket, például az újságírókat, politikusokat és ügyvédeket is érint.

Hollandiában mintegy 2500 bíró és 900 ügyész dolgozik, és körülbelül 400-an vettek részt a felmérésben.

(MTI)

Címlapkép forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre