Órákon át lövöldöztek a migránsok Horgoson, többen meghaltak

Órákon át tartó lövöldözés hallatszott péntek hajnalban Magyarország déli határának szerb oldalán, Horgos környékén – hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában pénteken délelőtt. A szerb rendőrség közlése szerint legalább három migráns meghalt, egy pedig megsebesült a migránsbandák közötti lövöldözésben.

A Híradó helyszíni tudósítója elmondta: hajnali 3 óra körül kezdődött a lövöldözés a Horgos környékén, ahol az utóbbi időben migránsok szállt meg a lakatlan birtokokat. A faluban még reggel a piacra menők is hallották az automata fegyverekből leadott lövéseket. Azóta a szerb rendőrök lezárták, biztosítják a területet és megkezdték a migránsok elszállítását – mondta a riporter.

Hozzátette: a horgosiak kálváriája már 2015 óta tart, rendszeresek az atrocitások. Most megint félnek, azt tanácsolták nekik, hogy zárkózzanak be, aki teheti ne menjen ki a faluból.

Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet vezetője a Híradóban elmondta: Magyarország déli határánál a szerb oldalon szervezett bűnözői csoportok felosztották egymást közt a területet. Afgán és marokkói embercsempész bandák ellenőrzik a környéket, mindennapos a fegyverhasználat.

Már az is előfordult, hogy magyar határörökre tüzeltek. Sok fegyver érkezik koszovói és albán útvonalakon, nem várható, hogy enyhül a helyzet – jegyezte meg Marsai Viktor. A szerb rendőrség megerősítette a szerbiai közszolgálati televízió értesülését, mely szerint legalább három migráns meghalt, egy pedig megsebesült péntek hajnalban migránsbandák közti lövöldözésben a magyar határ melletti Horgos külterületén.

Ifj. Lomnici Zoltán: A Horgos környékén történtek is Orbán Viktor álláspontját támasztják alá

A Horgoson történt hajnali események is Orbán Viktor migrációval kapcsolatos álláspontját támasztják alá – hangsúlyozta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég tanácsadója az M1 aktuális csatornán pénteken. A szakértő szerint ha Brüsszel nem változtat a migrációval kapcsolatos álláspontján, akkor a migránsbűnözés hamarosan nemcsak a tankönyvekben fog szerepelni, hanem az európai emberek mindennapjainak részévé válik.

Hozzátette, hogy az Európai Parlament (EP) jelenleg az európai és transzatlanti gazdasági és politikai lobbik rájuk gyakorolt hatása miatt nem az európai emberek érdekében politizál. Ifjabb Lomnici Zoltán a jövő évi EP-voksolás legnagyobb tétjét abban látja, hogy ki tud-e alakulni egy olyan markáns választói közösség, amelyet már nem tudnak elsöpörni, amely képes lehet elérni a változásokat.

A szakértő szerint a migráció kérdésében Szlovákia és Lengyelország mellett akár Ausztria is Magyarország partnere lehet a következő időszakban. 

Orbán Viktor: Újabb nemzeti konzultáció jöhet

A gyerekek fele ment csak iskolába Horgoson

A Híradó a magyar határtól nem messze lévő településről tudósítva tudatta: a helyi általános iskola igazgatójának tájékoztatása szerint a szülők csak a gyerekek felét engedték pénteken iskolába, de ez ma igazolt hiányzásnak számít.
A tudósító elmondta, hogy féltik gyermekeiket a horgosiak; volt, aki el is hozta az iskolából a gyerekét, a település közterületei pedig feltűnően üresek.

Egy férfi kővel a kezében a Horgos-Röszke határátkelõhelynél, ahol migránsok tüntetnek a magyar oldalon álló rohamrendõrökkel szemben, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. 
MTI Fotó: Sóki Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre