Egy kutatás szerint az életükkel játszanak a nemváltó „transz” fiatalok

Nagy vihart kavart olvasóink körében a mellüket levágató, több mint hatszáz kanadai fiatalról írt cikkünk. Most azonban kiderült, hogy a nemi identitás megváltoztatása súlyos egészségügyi gondokat is okozhat. A mellek levágása ugyanis „csupán” a nemváltás első lépése. A nőkből férfiakat és férfiakból nőket gyártó – iparágként fejlődő – köz- és magánkinikákon hormonkezelést is alkalmaznak a kívánt eredmények eléréséhez.

Emiatt mind a transz nők (születéskor férfiak), mind pedig a transz férfiak (születéskor nők) esetében bizonyíthatóan és jelentősen megnövekedett a szívbetegségek, mint a szívroham és a stroke kockázata. Az eddigi kutatásokat Dr. Dorte Glintborg, a dániai Odense Egyetemi Kórház Endokrinológiai Osztályának munkatársa összegezte a The European Journal of Endocrinology című folyóiratban közzétett saját tanulmányukban. A dán kutatók évekig követték nyomon mind a férfi, mind a női transzneműeket.

2671 dán transznemű beteg egészségügyi adatait hasonlították össze egy tízszer akkora, nem transznemű populációval. (Közülük 1270-en nőnek születtek, 1401-en férfinak.) Kiderült, hogy azoknál a biológiai férfiaknál, akik ösztrogént szedtek a női jellemzők utánzására, 93 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak szív- és érrendszeri betegségeket, mint a kontroll férfiak esetében, és 73 százalékkal nagyobb valószínűséggel, mint a nem transznemű nőknél.

A tesztoszteronnal kezelt biológiai nőknél (akik férfiként szeretnének élni) 63 százalékkal nagyobb volt a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázata, mint a kontroll csoportnál, és 2,2-szer nagyobb kockázatnak voltak kitéve, mint a „valódi” férfiak. Mindkét esetben a magas vérnyomás és a kóros vérzsírok kialakulása vezetett a kardiovaszkuláris szövődményekhez.

De ez még nem minden. “Az olyan hormonkezelések, mint az ösztrogén, növelik a zsírtömeget és csökkentik a sovány testtömeget, és a megnövekedett ösztrogén általában az autoimmun betegségek és gyulladások fokozott kockázatával is jár” – mondta Dr. Dorte Glintborg, majd hozzátette: több transz nő öngyógyítja magát ciproteron-acetáttal, hogy elnyomja a tesztoszteron (hormon) terápia mellékhatásait. A ciproteron-acetát egy szintetikus progesztin és egyes tanulmányok szerint magas vérnyomást eredményez a gyógyszert használó transz nőknél.

Címlapkép: Fiatalok a chisinaui Pride-on Moldovában. Fotó forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre