Ferenc pápa telefonon beszélt a gázai egyházközség katolikus híveivel 

Nebila Saleh nővér, a Jeruzsálemi Rózsafüzér nővérek tagja a Szent Család plébánián szolgál, amely Gáza egyetlen latin rítusú plébániája. A Vatikáni Rádiónak megosztotta, hogy miről beszélt a Szentatyával. Elmondta, hogy Ferenc pápa a plébánost hívta, Yusuf atyát, aki nem beszél túl jól olaszul. 

„Ferenc pápa biztosított bennünket arról, hogy imádkozik értünk, és ismeri a szenvedést, amelyet el kell viselnünk” – mondta Saleh nővér. 

A pápa tudni akarta, hogy hány ember keresett menedéket a plébánián, mire a nővér elmondta, hogy körülbelül ötszázan, „köztük betegek, családok, gyerekek, fogyatékkal élők, olyanok, akik elvesztették otthonukat és tulajdonukat”. 

„Nagy áldás volt, hogy beszélhettem vele. Bátorságot és támogatást adott nekünk az imában” – tette hozzá. 

Megkérte a Szentatyát, hogy tegyen felhívást a béke érdekében, és elmondta neki, hogy a gázai katolikusok felajánlják szenvedéseiket „a háború befejezéséért, a békéért, az egyház szükségleteiért és a folyamatban lévő szinódusért”.

Saleh nővér kiemelte, hogy plébánián nagyon örültek Ferenc pápa hívásának, és tudják, hogy a Szentatya „a békéért és a gázai keresztény közösség javáért dolgozik”. Hozzátette, hogy a helyiek megpróbálnak minél több támogatást adni másoknak, és őszintén imádkoznak a békéért, miközben napi két szentmisét tartanak. 

Vasárnap este egy gyermeket meg is kereszteltek: „Az anya félt, hogy valami rossz történhet, és kérte, hogy keresztelje meg a fiát. Ez a lelki feltámadás és újjászületés pillanata volt mindannyiunk számára.”

„Békét akarunk, mert a háború senkinek sem tesz jót. Azt akarjuk, hogy ez a brutális háború véget érjen. Sok ember elvesztette szeretteit, otthonát és mindenét, amijük van. Igazságot kérünk: igazságot és békét. A palesztin népnek is joga van élni. Kérjük, hogy ne büntessék meg a lakosságot egy fanatikus csoport miatt. És még azt is kérjük, hogy imádkozzatok értünk” – intézett felhívást Saleh nővér. 

Képek: Facebook/Vatican News 

Iratkozzon fel hírlevelünkre