„Ezután hova temessük a halottainkat?” – kérdezik a magyarnádasiak, akik temetője fölé viaduktot terveznek az észak-erdélyi autópálya építtetői

Nyílt levélben tiltakoznak az erdélyi Magyarnádas lakói az ellen, hogy a falu temetője fölé épüljön az észak-erdélyi autópálya egyik viaduktja – adta hírül a Monitorul de Cluj című kolozsvári lapra hivatkozva az MTI.

Az MTI összefoglalója szerint a magyarok által is lakott Kolozs megyei településen élők kifogásolják, hogy a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) úgy módosítja a sztráda korábbi nyomvonalát, hogy egy viadukt átszelné a temetőt vagy fölötte haladna – idézett a nyílt levélből internetes oldalán a román nyelvű lap.

A több mint 200 helybéli által aláírt nyílt levélben arra kérik a CNAIR-t, álljon el a tervtől. A petíciót a román kormányhoz, a Nép Ügyvédjéhez, a Kolozs megyei prefektúrához és önkormányzathoz, a községközpont, Magyargorbó önkormányzatához és az ortodox egyházmegyéhez is eljuttatták.

Petíciójukban kifogásolják, hogy a CNAIR azután változtat, hogy az építési munkálatokhoz korábban több hektár mezőgazdasági területet sajátítottak ki és tettek tönkre, a többi közt a falu gyümölcsöseit és ivóvízforrásait is – írta a Monitorul de Cluj. Felróják azt is, hogy az országos társaság nem tájékoztatta a falu közösségét a módosításról.

A petícióban hangsúlyozzák: nem tagadják a sztráda szükségességét, ugyanakkor arra kérik az illetékeseket, találjanak más megoldást a viadukt megépítésére. A jelenlegi környezetvédelmi szempontból is kifogásolható zaj- és légszennyezésnek teszi ki a település lakóit – írták.

A tiltakozók a kolozsvári ortodox egyházmegye vezetőségéhez intézték azon kérdésüket, hogy „ezután hova temessük a halottainkat?” Kérik, hogy az eredeti nyomvonalon folytatódjon a munka, ne érintse a temetőt, és tájékoztassák őket annak menetéről, veszélyeiről

– tájékoztatott az MTI.

A román szállításügyi miniszter, Sorin Grindeanu szerint a Magyarnádast a Szilágy megyei Magyarzsomborral összekötő 30 kilométeres szakasz az észak-erdélyi autópálya legnehezebb része a földcsuszamlásveszély miatt. Az Economedia.ro gazdasági portál korábban azt írta, a CNAIR épp emiatt döntött úgy, hogy Magyarnádasnál 1,2 kilométeres, Pusztatopánál kétkilométeres viaduktot épít a kritikus részek elkerülésére.

A közbeszerzést augusztusban írták ki, eszerint a beruházást az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) finanszíroznák, mintegy egymilliárd lejből valósulna meg 27 hónap alatt. Az ütemterv már most nem tartható, ugyanis szeptember végén eredményhirdetés helyett felfüggesztették a licitet.

A Magyarnádas-Magyarzsombor sztrádaszakasz 60 százalékban készült el, 2025 júliusára kell befejezni, de az Economedia információi szerint a két viadukt nélkül nem adható át a beruházás.

A címlapkép forrása: Facebook/Asociația Pro Infrastructura

Majer Tamás 

Iratkozzon fel hírlevelünkre