Az Iszlám Állam vállalta magára a brüsszeli merényletet

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett kedden a brüsszeli merénylet elkövetőjeként.

A szélsőségesek Telegram-oldalán megjelent közlemény szerint egyik harcosuk hajtotta végre a támadást.

A magát Abdesalem Al Guilaninak nevező 45 éves férfi hétfő este lőtt agyon két svéd futballszurkolót, egy harmadikat pedig megsebesített, akik a svéd-belga Eb-selejtezőre érkeztek Brüsszelbe. A férfi menedékkérelmét 2020-ban elutasították, ennek ellenére továbbra is illegálisan élt Belgiumban.

A gyanúsítottra a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében, egy kávézóban találtak rá kedd reggel a rendőrök és tüzet nyitottak rá. A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe.

Abdesalem Al Guilani a közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam tagjának nevezte.

A világhálón dicsekedett a svédek megölésével a brüsszeli terrortámadás elkövetője

(MTI)

A címlapképen rendőrök láthatók Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében, amelynek egyik kávézójában a hatóságok lelőttek egy felfegyverzett tunéziai menedékkérőt 2023. október 17-én. A gyanú szerint a veszélyes egyénként és emberkereskedőként nyilvántartott 45 éves férfi az elkövetője az előző napi brüsszeli iszlamista támadásnak. Október 16-án este egy iszlamista merénylő két svéd fociszurkolót lőtt agyon Brüsszelben, egy harmadik személyt megsebesített. A belga fővárosban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

Iratkozzon fel hírlevelünkre