Az egész muszlim világ összefoghat Izrael ellen

Ha Izrael nem hagy fel a Gázai övezet elleni támadással, senki nem lesz képes megképes megállítani a világ muszlimjait és „az ellenállás erőit” – jelentette ki kedden Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az iráni állami televízió jelentése szerint.

Ha a cionista rezsim folytatja bűntetteit, a muszlimok és az ellenállás erői feldühödnek, és senki nem tudja majd megállítani őket” – fogalmazott az első számú iráni vezető. Hozzátette: senki ne remélje, hogy bizonyos felek, köztük akár Irán, meg tudja akadályozni, hogy az ellenállás akcióba lépjen”.

Ali Hamenei az ellenállás tengelyére” utalt, amely informális elnevezése a zsidó állammal szemben ellenséges államoknak és szervezeteknek, amelyek közé tartozik Irán mellett például a palesztin Hamász vagy az Iránnal szövetséges libanoni síita Hezbollah.

Hamenei teheráni diákok előtt elmondott beszédében arra szólította fel Izraelt, hogy azonnal állítsa le a Gázai övezet elleni légi csapásokat.

A világ most láthatja, hogy a cionista rezsim népirtást követ el a gázai palesztinok ellen” – mondta, és hozzátette azt is, hogy az izraeli vezetőket bíróság elé kell állítani a palesztinokkal szemben elkövetett bűncselekményekért”.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter hétfőn a teheráni állami televízió jelentése szerint azt mondta, az Izraellel szembeni ellenállási front” megelőző akcióra készül a következő órákban”.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2800-at, a sebesülteké pedig a 11 ezret.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről.

(MTI)

A címlapkép forrása: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

Iratkozzon fel hírlevelünkre