Boszorkányságot tanítanak egy angliai egyetemen 

Az angliai Exeter városában a 17. század végén három nőt akasztottak fel boszorkányság vádjával. Most, csupán egy rövid sétára az akasztások helyszínétől, az Exeteri Egyetem mesterképzést kínál „Mágia és okkult tudományok” névvel – írja a Sydney Morning Herald

Emily Selove professzor, az új program vezetője, a középkori arab irodalom docense elmondta, hogy a 2024 szeptemberétől induló szak ötlete a boszorkányság története iránti érdeklődés közelmúltbeli megugrása miatt született, és azért, mert olyan helyet akartak teremteni, ahol a mágiával kapcsolatos kutatásokat akadémiai szakterületeken átívelően lehet tanulmányozni.

A kurzusok között szerepel majd a nyugati sárkányok mondákban, irodalomban és művészetekben való megjelenésének tanulmányozása; a régészet elmélete; a nők ábrázolása a középkorban; a megtévesztés és az illúzió gyakorlata; valamint a pszichedelikus szerek filozófiája. Az előadók a zsidó, keresztény és iszlám hagyományok szemüvegén keresztül vizsgálják majd, hogy a mágia hogyan hatott a társadalomra és a tudományra.

Christina Oakley Harrington, a középkori történelem nyugalmazott akadémikusa és a mágiával és spiritualizmussal foglalkozó irodalomra szakosodott londoni Treadwell’s könyvesbolt alapítója elmondta, hogy sok boszorkányt ismer, akik gondolkodnak rajta, hogy beiratkoznak. 

Délnyugat-Angliában nagy múltja van a boszorkányoknak és a boszorkányságnak, és sok olyan ember van, akiket érdekel a téma. Az Exetertől mintegy 100 kilométerre nyugatra található Boszorkányság és Mágia Múzeumának gyűjteménye több mint 2000 tárgyból áll, amelyek a brit mágikus hagyományokat képviselik, a középkori mágiától a modern wiccáig, amely a kortárs pogány mozgalom része.

Az Egyesült Államokban is megugrott az érdeklődés a mágia iránt: a Pew Research Centre 2017-es tanulmánya szerint tíz amerikai felnőttből hatan hisznek a reinkarnációban, az asztrológiában, a médiumokban és abban, hogy a szellemi energia jelen van fizikai tárgyakban. 

A boszorkányság a feminizmus és a női popkultúra szimbóluma lett, amely a TikTokon is teret nyert magának. A #WitchTok címke alá tartozó videók közel 50 milliárd megtekintést gyűjtöttek össze olyan témákban, mint az otthonok megtisztítása a nemkívánatos energiától és a boszorkánnyá tevő tulajdonságok azonosítása.

A címlapkép forrása: Unsplash 

Iratkozzon fel hírlevelünkre