Pofonegyszerű gesztenyés álom

Nálunk egész évben sláger a gesztenye, de való igaz, hogy igazi szezonja éppen ilyenkor, ősszel van ennek az édes terménynek, amely nem csak töltelékként, de tészta alapanyagként is kiválóan alkalmazható, amint azt az alábbi receptben is látni fogjuk. 

Ezt a muffint még akkor fedeztem fel magunknak, amikor terhességi cukorbetegként mindenféle liszt-helyettesítőt kerestem, hogy olyan édességet készíthessek, amiből nem csak amolyan „fél fogamra sem elég” adagot szabad fogyasztani. Ekkor találtam meg ezt a cseppet sem „üres”, ám mégsem vállalhatatlanul édes finomságot, amelyet azóta is számtalanszor megsütöttünk már. 

Nem sokszor történik meg, hogy odaírom egy recept mellé, hogy hidegen finomabb, de ennél a süteménynél nagy betűkkel szerepel a telepacázott lap tetején. Erre azért van szükség, mert még melegen el szokott fogyni a fele, és utána mindig másnap konstatáljuk, hogy jééé, az amúgy is különleges ízélményt még tovább lehet fokozni, ha türelmesek vagyunk kicsit.

Az eredeti recept szerint sem kell túl sok cukor ebbe a finom, tartalmas és édes süteménybe, de ha szeretnénk figyelni rá, hogy kevés szénhidrátot tartalmazzon, akkor válasszunk olyan csokoládét, amelynek a lehető legkevesebb a cukortartalma. Szintén nem mindegy, hogy milyen gesztenyemasszát vásárolunk, mert szerencsére ma már léteznek olyan termékek is, amelyek hozzáadott cukor nékül készülnek. Bátrabb versenyzők készíthetik otthon is a gesztenyemasszát, én erre még soha nem vállalkoztam. Édesítőnek akár használhatunk eritritet is,  vagy fele cukor-fele eritrit keveréket, hogy a szénhidrát kevesebb, az ízélmény tökéletesebb legyen.


Hirdetés

Nálunk az alapreceptben mindig történnek változtatások, hogy a család tejmentesen étkező tagjai is fogyaszthassák, de akinek nem kell erre figyelnie, az bátran használjon tejet és vajat a tésztához.

Gesztenyés muffin hozzávalók:

250 g gesztenyepüré

10 dkg liszt

10 dkg cukor

8 dkg margarin (vegán)

6-8 dkg étcsoki (minél magasabb százalékban tartalmaz kakaót, annál kevesebb elég bele)

2 db tojás

2 ek cukorozatlan kakaópor

1 dl semlegesebb ízű növényi tej (pl. rizstej) vagy víz

1 cs vaníliás cukor (vagy egy negyed vanília kikapart magja)

1 tk sütőpor

rum (elhagyható vagy aromával helyettesíthető)

Elkészítése:

Először készüljünk elő: Keverjük össze a száraz hozzávalókat és egy éles késsel vágjuk apró darabokra a csokoládét. A margarint tegyünk pár másodpercre a mikróba (ez elhagyható, de így könnyebb habosra keverni a cukorral).

Ezt követően a margarint keverjük (kézi robotgéppel) habosra a cukrokkal, majd adjuk hozzá a tojást és a rumot. (Én nem mindig szoktam ezt túlzásba vinni, ha elég folyós a margarin, akkor jól fog viselkedni a keverékünk, de nagyon figyeljünk rá, hogy a tojás ne kerüljön túl meleg közegbe, nehogy rántotta legyen belőle.) Folyamatos keverés mellett kis adagokban adjuk hozzá az előzőleg villával széttört gesztenyemasszát, majd kanalanként adagoljuk bele a száraz hozzávalókat is. Végezetül fakanállal keverjük el benne az apró darabokra tört csokit.

A masszát kanál segítségével osszuk szét, kapszlival bélelt muffinformába, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. Mivel nem minden sütő egyformán erős, ezért mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát, hogy átsült-e a tészta.

Várjuk meg, amíg kihűl.

Jó étvágyat!

Raj-Czefernek Léna

'Fel a tetejéhez' gomb