Tele vannak a brit börtönök, a bíróságok nem oszthatnak ki több szabadságvesztést 

A brit The Guardian idéz egy jelentést, amely szerint a bírákat arra utasították, hogy halasszák el a jelenleg óvadék ellenében szabadlábon lévő bűnözők – köztük erőszaktevők és betörők – elítélését, mert a börtönök tele vannak. 

Az iránymutatás Anglia és Wales vezető bírája, Lord Justice Edis-től származik, aki az év elején egy fellebbviteli ügy kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a rövidebb büntetési idejű bűncselekmények esetében a bíráknak „a börtönök jelenlegi népességszámára” tekintettel meg kell fontolniuk a felfüggesztett szabadságvesztések kiszabását. 

A lap szerint azóta a fogvatartottak száma növekedett, több mint 88 ezerre, ezért döntött Edig úgy, hogy újabb iránymutatást ad ki.   

Kiemelik, hogy a legnagyobb gondot a visszaeső nemi erőszaktevők jelentik, valamint azok, akik 13 év alatti gyermeket bántalmaztak szexuálisan, mivel még ha el is ítélik őket, szinte biztosan szabad lábon maradnak, még ha óvadék ellenében is. 

Jelenleg 88 ezer fő van a brit börtönökben, amely 6500-zal több mint egy éve, és 10 ezerrel a két évvel ezelőtti adatokhoz képest. A teljes befogadóképesség 88 667, ezért a kormány tavaly meghirdette a „Biztonságos műveletet”, amelynek keretében 400 rendőrségi cellát használnak sürgősségi jelleggel a rabok fogvatartására.

A Börtönigazgatók Szövetségének elnöke a miniszterek és kormányjobbra tolódását okolta a börtönök túlzsúfoltságáért, mondván, hogy egyre több bűncselekményt jelentenek be, amelyekért már szabadságvesztés jár, és egyre szigorúbb büntetéseket szabnak ki. 

A címlapkép forrása: Unsplash 


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb