Bocskai-díjat kapott Semjén Zsolt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemtől

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) több mint „profán” világi egyetem, küldetése a magyar megmaradás Erdélyben, ami példa az egyetemes magyarság számára az egész Kárpát-medencében – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szombaton Marosvásárhelyen.

A politikus részt vett az egyetem napja alkalmából megtartott ünnepségen, amelyen Bocskai-díjjal tüntették ki az intézmény alapításában, fejlesztésében nyújtott segítségéért. Hangsúlyozta: az egyetem neve nem véletlen, a keresztény és a nemzeti identitás melletti elköteleződésre is utal.

Tonk Márton rektor rámutatott: a Sapientia az erdélyi magyar közösség, a magyar nemzetpolitika egyik legmeghatározóbb, legsikeresebb Kárpát-medencei projektje.

Facebook/Semjén Zsolt

Kató Béla püspök, a Sapientia Alapítvány elnöke az egyetem létrejöttét a rendszerváltás utáni legnagyobb erdélyi csodának nevezte.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke egy katedrálishoz hasonlította az egyetemet, rámutatva: úgy lehet maradandót alkotni, ha megőrizzük a meglévő értékeket, és arra építjük az újakat.

Facebook/Semjén Zsolt

(MTI)

A címlapkép forrása: Facebook/Semjén Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre