A halálból élet születik – Püspöki áldást kapott Szent Mihály arkangyal Pécsi Köztemetőben felállított szobra

Fődi Tibor szobrászművész nemesfából készült alkotását Szent Mihály főangyal liturgikus ünnepnapján, szeptember 29-én leplezték le és áldotta meg Felföldi László pécsi megyéspüspök.

A köztemető csendjében magasztos pillanatra gyűltek a megjelentek. Ünnepélyesen leplezték le a nemrég megújult Szent Mihály-kápolna mellett felállított, Pécs városa, a Pécsi Egyházmegye és jószándékú adományozók jóvoltából elkészült alkotást, a Szent Mihály főangyalt ábrázoló szobrot.

Szent Mihaly szobor 07

Az ünnepi eseményen Zag Gábor alpolgármester köszöntőjében kiemelte, a Pécsi Köztemető kulturális jelentőséggel bíró hely, mert számos pécsi személy és család síremlékét őrzi, akik rengeteget tettek a városért. Ezért a város kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az ide látogatók méltó körülmények között emlékezhessenek szeretteikre.

Szent Mihaly szobor 12

Kőhegyi Csaba, a temetőt üzemeltető Biokom NKft. stratégiai vezetője röviden ismertette a hallgatósággal a köztemető 1904-es megnyitásának történeti előzményeit. Elmondta, hogy az egykori pécsi főépítész, a köztemető megálmodójának nevét viselő Rauch János Városi Sírkert Megújítási Program részeként a Biokom Nkft. elkötelezte magát, hogy a jövőre 125 éves jubileumot ünneplő sírkertben méltóbb és szebb környezet fogadják a látogatókat. Ennek a programnak része a Szent Mihály arkangyalt ábrázoló szobor avatása.

Szent Mihaly szobor 16

A szobor alkotója, Fődi Tibor szobrászművész köszönetet mondott a feladatért. A Sopronban élő, de baranyai kötődésű szobrásznak számos köztéri szobra látható az országban, melyekre a művész úgy tekint, mint a lelke egy kicsinyke darabjára, melyekhez időnként visszajár és figyelmemmel követi sorsukat.

Szent Mihaly szobor 19

A szobor ünnepélyes leleplezését követően Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke Szent Mihály arkangyal attribútumából, vagyis a megjelenítésekor ábrázolt jellemző eszközökből (pallos és az eltaposott gonosz) merítve emelte ki a szent legfőbb tulajdonságait: angyal és harcos, azaz véd és támad, de elősorban véd. Ezek a tulajdonságok minden ember életének titkai – mutatott rá a főpásztor, majd kérdésként feltette: védelmezzük-e saját magunkat, a családunkat, az otthonunkat, a hazánkat? Képesek vagyunk-e megvédeni magunkat, a ránk bízott szeretteinket? Milyen harcosok vagyunk?

Szent Mihaly szobor 23

Az angyal nem véd meg, de segíthet egy gondolattal, érzéssel és üzenettel, azonban az életünk küzdelme ránk vár, nekünk kell megharcolni. A halál és az élet küzdelme. A szoborhoz használt fa meghalt. A teremtés titka, hogy a halálból élet születik, és az életünk végére mindnyájunknak el kell készíteni életünk szobrát. Nem vagyunk szobrászok, de ismerjük a szeretet és a jóság művészetét és általunk merjünk másoknak szépet, megragadót alkotni – fogalmazott a püspök.

Akik ezt a szobrot a kezükkel vagy a szemükkel megsimogatják, azokat ez a szobor tanítani fogja, eszükbe fogja juttatni, hogy mindnyájunknak küzdeni kell. Engedjük, hogy hasson ránk, hogy akik látják, hálásak legyenek az általa megélt pillanatért, hogy valóban beteljesítse mindazt, amiért született és amiért alkottatott – mondta ünnepi beszédében Felföldi László megyéspüspök, majd pedig szenteltvízzel meghintve megáldotta Szent Mihály arkangyal szobrát a Pécsi Köztemetőben.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre