Nem lesz könnyű dolga Ficonak Brüsszellel

Óriási liberális ellenszélben kellett kampányolnia az utolsó hetekben Szlovákiában Robert Ficonak. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az elvileg független közvélemény-kutatások, amelyek még az utolsó pillanatban is fej-fej melletti eredményt jósoltak a Fico vezette Smernek és progresszív ellenfelének. Sőt, a voksolás lezárulta után publikált exit pollokból is az ellenzékbe vonuló liberális erőt hozták ki győztesen, hogy aztán reggelre világossá váljon: Fico és pártja meggyőző fölénnyel nyert.

Az eddigi nyilatkozatok alapján pedig szinte biztos, hogy Ficonak sikerül tető alá hozni egy szlovák nemzeti koalíciót, amely a háború és a fegyverszállítások helyett a békét, az illegális migráció ösztönzése helyett annak megállítását és az LMBTQ-lobbi helyett a hagyományos családokat támogatja. Nem véletlen, hogy a brüsszeli mainstream már előre frászt kapott Fico győzelmétől. Budapestről nézve a dolgokat pedig keserédes öröm fog el minket, hiszen nem felejtettük el és nem is kell elfelejtenünk, hogy első miniszterelnöksége idején, 2006 és 2010 között milyen kirohanásai voltak Ficonak az ottani magyarok ellen. Csakhogy az egy merőben más helyzet volt és 2010 után, amikor Budapesten is erős kezű vezetés lett, Fico először megérezte azt, hogy nem érdemes tovább packázni a magyarokkal, majd arra is rájött, hogy a közös ügyek mentén sokkal jobb együttműködni Orbán Viktorral, mint ellene menni.

Ez persze azt is jól mutatja, hogy milyen nagy szerepe van a külpolitikai érdekérvényesítésben annak, ha valaki egy stabil, erős kormányt vezet.

Most, 2023-ban pedig úgy áll a helyzet, hogy sokkal több dolog van, ami összeköti a magyar és a leendő szlovák kormányt, mint ami szétválasztja. Ezért semmi okunk sincs félni attól, hogy megismétlődik a nemzetpolitkában az, amit 2010 előtt láttunk. Sokkal inkább van ugyanakkor okunk arra, hogy várjuk az együttműködést, Fico és Szlovákia hangja ugyanis a már említett kérdésekben felerősítheti a magyar álláspontot. És itt az ideje rájönnünk arra, hogy bennünk, magyarokban és a szlovákokban több közös van, mint elsőre gondolnánk. A mostani választás megmutatta, hogy 

a szlovákok – éppúgy, mint a magyarok – békét akarnak és nem kérnek sem az illegális migránsokból, sem a genderlobbiból.

Persze a választások előtt tapasztalható nyomás láttán vegyül némi kétség az optimizmusunkba. Ne legyenek illúzióink, a brüsszeli elit megpróbálja majd Ficot gazdasági kérdésekkel sakkban tartani. Nem csodálkoznék azon, ha hamarosan “demokráciadeficitre” hivatkozva felülvizsgálnák a Szlovákiának juttatott Uniós pénzeket, ahogyan azon sem, ha kötelezettségszegési eljárások sorával bombáznák Pozsonyt. A pénzügyi szíjat ráadásul Szlovákián könnyebben meg lehet húzni, hiszen az ország az euroövezet tagja, így Brüsszelnek közvetlenebb ráhatása van az ott zajló folyamatokra, mint Magyarország esetében. Sajnos jól láttuk, hogy mi történt Olaszországban, miután a pénzcsapok elzárásával fenyegették meg Melonit és kormányát. Fico esetében pedig ez már nyíltan meg is történt a Politico hasábjain, ahol néhány nappal a választások előtt egy olyan cikk jelent meg, amelyben a szerző arról értekezik:

valójában mindegy, hogy ki nyeri a szlovák választást, az Uniós pénzek miatt úgyis meg lesz kötve a keze azt illetően, hogy milyen politikát folytat.

Ízlelgessük azért egy kicsit ezt a mondatot: Brüsszel ugyanis ezzel azt üzeni, hogy neki nem számít a demokratikus választások eredménye és a szlovák választók akarta, úgyis az lesz, amit ő akar. Lényegében 5,5 millió szlovákot söpörnének le ezzel az asztalról, ahogyan meg akarták ugyanezt tenni 10 millió magyarral és majdnem 40 millió lengyellel is. Budapest és Varsó azonban eddig példásan ellenállt a nyomásgyakorlási kísérleteknek és nem engedett a szuverenitása megsértésére irányuló törekvéseknek. Ebben a harcban kapott most e két ország egy újabb szövetségest Robert Fico személyében. Reméljük, Fico is lesz olyan erős, hogy ellent tudjon állni Brüsszel egyre pofátlanabb zsarolási kísérleteinek és meg tudja védeni a szlovák szuverenitást. A magyarokra és a lengyelekre biztosan számíthat ebben a harcban, győzelme pedig újabb lendületet adhat a két hét múlva újrázni készülő lengyel patrióta barátainknak is.

Címlapkép: Robert Fico interjúadás közben. Fotó: Facebook/Robert Fico

Iratkozzon fel hírlevelünkre