Tökéletes őszi hangulatot varázsol a konyhánkba ez a pofon egyszerű szilvás finomság

Ez a szilvás pite igényel némi előkészületet, tésztájának ugyanis nem árt egy kis pihentetés a hűtőben. Éppen ezért érdemes már délelőtt bekeverni, hogy aztán hívogató és fanyar illatával ebédidőben bejárhassa az egész konyhát. Íme, egy megúszós hétvégi desszert az őszi napokra azoknak, akik rajonganak a fahéjas ízekért. 

Ennek a pitének az eredeti receptjét egy fűszer hátulján találtuk. Omlós, mégis ropogós tészta, ínycsiklandó fűszerezés, egyszerű elkészíthetőség. Ráadásul egy mozdulattal tejmentessé tehető, ami nálunk – tekinetettel a család egyik tagjára – igen fontos és kívánatos követelmény. Tökéletes lehetett volna, már többször el is készítettük, de valahogy sosem működött rendesen, mindig szétesett a végeredmény.

Aztán a múlt héten, amikor a férjem rengeteg gyümölcsöt hozott haza a piacról – köztük egy szép adag utolsó pillanatos szilvát – hirtelen ötlettől vezérelve kicsit átvariáltam a receptet, hogy megmentsük az illatatos gyümölcsöket. A végeredmény pedig tökéletes lett. Olyannyira, hogy mire észbe kaptam, már csak egyetlen árva szeletet tudtam lefotózni a süteményből…

Íme a Fahéjas-szilvás pite receptje:


Hirdetés

Hozzávalók a tésztához:

175 g liszt

1 csipet só 

75 g hideg margarin (vegán tejmentes)

1 ek porcukor

1 ek vegán tejföl (akinek nem kell, hogy tejmentes legyen a receptje, nyugodtan használjon igazi tejfölt hozzá)

1 tojássárgája

A szilvás töltelékhez:

600 gramm szilva (friss gyümölccsel az igazi, de mélyhűtött változattal is elkészíthető)

3 ek kristálycukor

ízlés szerint őrölt fahéj

Elészítése:

Összemorzsoljuk a lisztet a hideg margarinnal, majd a többi hozzávalóval egynemű tésztát gyúrunk belőle. Vigyázzunk, nehogy a kezünk melege „megégesse”, nem kell túl sokáig dagasztani a süteményt. Formázzunk cipót belőle. Ezt követően legalább fél órára tegyük be a hűtőszekrénybe. 

A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk gerezdekre. Szórjuk rá a kristálycukrot és a fahéjat, majd forgassuk át a tölteléket, hogy a gyümölcsökre tapadjon a fűszerezés. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy piteformát sütőpapírral (ki is vajazhatjuk).

Ha eleget pihent a tésztánk, lisztezett felületen nyújtsuk ki olyan alakúra, hogy a formánkat szépen kitöltse (kicsi pereme is legyen), majd béleljük ki vele az edényünket. 

Ezt követően rendezzük el egyenletesen a tölteléket a „fészekben”, és már mehet is a sütőbe – körülbelül 35 percre. Mivel a tésztánk nagyon vékony, így a pite akkor van készen, ha a szilvák szépen megsültek (összeestek) és kicsit karamellizálódtak a tetején.

Jó étvágyat!

'Fel a tetejéhez' gomb