A komáromi és a dunaszerdahelyi járás magyarsága eldönthetné, hogy bejutnak-e a magyarok a szlovák parlamentbe

Negyven perccel később, szombaton 22 óra 40 perckor ér véget a kampánycsend az előrehozott parlamenti választáson Szlovákiában, mert egy vidéki település szavazókörében rosszul lett a választási bizottság egyik tagja, emiatt szünetelt a szavazás – mondta az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában.

A szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve Bartók Csaba hangsúlyozta, hogy a szavazókörök az egy vidéki szavazókörön kívül továbbra is este tíz óráig tartanak nyitva.

A részvételi adatokat ismertetve arról számolt be, hogy délig a Kassa környéki településeken 35 és 50 százalék közé volt tehető a részvételi arány, ami jónak számít.

Jók a gömöri előrejelzések is, ugyanakkor a Csallóközből délután nem voltak kiugró adatok – mondta, hozzátéve, hogy a komáromi és a dunaszerdahelyi járás magyarsága szinte eldönthetné a magyarok bekerülését a törvényhozásba.

Meglátása szerint a Bodrogköz magyarsága is késő délután, este adja le a szavazatát, mert sok helyen addig szüretelnek.

A Szövetség a parlamentbe jutás esetén fontos szereplője, stabil tényezője lehetne a kormánykoalíciónak. A közvélemény-kutató intézetek legutolsó mérései alapján a szociáldemokraták és a progresszívek szoros versenyére és eredményére számítanak, fölényes győzelem egyik oldalon sem várható.

Bartók Csaba kitért arra is, hogy incidens eddig sehol sem történt, a rendet 6500 rendőr felügyeli.

Az Új Szó című szlovákiai magyar hírportál szerint az egyik pozsonyligetfalui (Petrzalka) szavazókörben lett rosszul a választási bizottság egyik tagja.

(MTI)

Címlapkép: Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke és felesége, Fodor Szilvia leadja szavazatát a nagymácsédi községi hivatalban kialakított szavazóhelyiségben az előrehozott szlovákiai parlamenti választások napján, 2023. szeptember 30-án. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Iratkozzon fel hírlevelünkre